Sivas’ta eylül ve ekim aylarında doğada kendiliğinden yetişen karamuk bitkisi toplanarak yaş olarak ve kurutulup çay haline getirilerek tüketiliyor. Yaklaşık bin yıldır bilinen ve bölgede yaşayanlar tarafından tüketilen bu bitkinin içerisinde A,C,E vitaminleri, kalsiyum, bakır ve magnezyum mineralleri bulunuyor. Vücutta hücre sağlığını koruyarak iltihaplanmayı, enfeksiyonu önleyen karamuk, kanser hücrelerine karşı öldürücü (sitotoksik) etkisiyle en önemli koruyucular arasında yer alıyor.
Koronavirüs salgını nedeniyle doğal beslenmeye olan ilgi de arttı. Çok sayıda vitamini içerisinde barındıran ve eskiye nazaran birçok kesimin tüketmeye başladığı avokadoya olan talepte patlama yaşanıyor.
Bingöl’de yaşayan 104 yaşındaki Esma Toğa ile 101 yaşında olan Hacere İnak, uzun yaşamın sırrının doğal ürünlerle beslenmek olduğunu söyledi. Toğa, "Bahçede topladığım doğal otlarla, süt, yoğurt gibi gıdalarla besleniyorum. Şimdiye kadar da bu yaşa gelmemin sebebi doğal beslenmekten kaynaklı. Herkesin doğal beslenmesini öneriyorum" dedi.