Bebeklerde ağız kuruluğu, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve bu durum hem rahatsız edici hem de endişe verici olabilir. Özellikle bebeklerin hassas vücut yapıları, ağız kuruluğunun nedenlerini anlamayı ve çözüm yollarını bulmayı önemlidir. Peki, ağız kuruluğu neden olur? Bebeklerde ağız kuruluğuna ne iyi gelir?
Ağızdaki mukoz zarların kurumasını önlerken gıdaları nemlendirerek çiğnemeye ve yutmaya yardımcı olan tükürüğün, sandığınızdan çok daha fazla faydası var. Faydalarının yanı sıra en ilginç özelliklerinden biri yediklerimizin ve içtiklerimizin lezzetini artırmaya yardımcı olması. Yani ağız kuruluğu yaşayan bir kişi aslında besinlerden yeterli lezzeti alamıyor. Bir diğer yandan tükürük sayesinde sindirim süreci başlıyor, dişler çürümekten korunuyor. Peki başka? İşte tükürüğün sağlığa 4 faydası!
Ağız içindeki tükürüğün azalmasıyla ortaya çıkan ağız kuruluğu, birçok nedene bağlı olarak gelişebiliyor. Kserostomi olarak da bilinen ağız kuruluğu, diş çürükleri ve ağız içi enfeksiyonlara yol açabiliyor. Bu nedenle ağızda kuruluğa karşı ağzı nemlendirecek ürünlerin kullanımı, bol su içmenin önemi büyük. Ancak ağızda kuruluk bazı ciddi hastalıkların belirtisi de olabildiğinden ağız kuruluğundan kurtulmak için altta yatan nedenin de belirlenmesi gerekiyor.
Ebeveynler, sosyal anksiyete bozukluğu olan çocuklara, hastalığın doğasını anlayarak ve semptomlarıyla nasıl başa çıkacaklarını öğreterek yardımcı olabilir. Psikolog Fundem Ece Kaykaç çocuklarda sosyal anksiyete bozukluğunu ve başa çıkma yallarını anlattı.