Tekirdağ Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde kendisini 'pratisyen hekim' olarak tanıtan, sahte diploma ile görev yaptığı anlaşılan 21 yaşındaki sahte doktor Ayşe Özkiraz'ın haberleri gündeme oturdu. Hastanede "Madam Matruşka" lakabıyla bilinen sahte doktorun geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan ifadeleri, tüm bu süreci ne kadar planlı bir şekilde yürüttüğünü ortaya koydu. "Ayşem" adıyla sadece ailesini ve hastane yönetimini değil, kendisini tıp fakültesi öğrencisi gibi tanıtarak girdiği yurttaki oda arkadaşlarından, okula gidip gelmek için kullandığı taksicilere kadar herkesi kandırdı. Peki Ayşe büyük bir sahtekar mı yoksa hasta mı? Polis ifadelerinden yola çıkan uzman klinik psikolog Solin Çekin, Ayşe 'Ayşem' Özkiraz'ın ruhsal durumunu masaya yatırdı.
Yalan söylemek, ikili ilişkilere ve sosyal ilişkilere ciddi zarar verir. Her insan hayatının belirli döneminde yalan söyleme ihtiyacı hisseder. "Ben asla yalan söylemem" diyen bir insan bile zor durumda kaldığında yalan söyleyebilir. Yalan söylemenin altında birçok farklı sebep olabilir ya da kişi artık yalan söylemeyi bir alışkanlık haline getirmiş olabilir. İlişkilerde adeta deprem etkisi yaratan ve güven duygusunu yerle bir eden yalan neden söylenir? Yalan söylemenin ilişkiler üzerindeki etkisini ve ardında yatan sebepleri uzman isme Posta.com.tr okurları için sorduk.
Sürekli ve gereksiz yere yalan söylemeye patolojik yalancılık adı veriliyor. Evet, bazı insanlar başkalarına göre daha fazla yalan söylüyor ancak bu her zaman zihinsel sağlık durumuna dair bir sorun olduğu anlamına gelmiyor. Ancak yalan söylemek bir hastalık haline gelmişse; kişi sadece dikkat çekmek adına olayları büyütmeye, saptırmaya ve/veya aslında hiç gereği yokkken bile basit şeyler hakkında yalan söylemeye başladıysa, bu "mitomani" olarak adlandırılıyor. Ancak mitomani antisosyal, narsisistik ve histrionik kişilik bozuklukları dahil olmak üzere çeşitli kişilik bozukluğunun bir belirtisi olarak görülüyor. Yani yalan söylemek, aslında başka tek başına bir hastalık değil, başka psikiyatrik hastalıkların bir uzantısı.