İkizlerimiz Rıfat’la Metin’in etkinlik günlüğünden keyifli bir oyun. Sizlerde bu etkinliği hazırlayarak çocuklarınızın gelişimine katkıda bulunabilir, onların evde eğlenceli vakit geçirmelerini sağlayabilirsiniz.
Çocuklarda gelişim geriliği kalıtım, hamilelik sorunları ve erken doğum gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Çocuklarda gelişimsel gecikme yaşamın ilerleyen dönemlerinde bazı sorunlara neden olabilir. Bu sorunun pek çok alanda görülebileceğini kaydeden Çocuk Gelişim Uzmanı Selin Şit çocuklarda gelişim geriliği nedenleri, belirtileri ve çözüm yollarını anlattı.
Bebeğinizin ilk 3 yılını gerçekten değerli bir öğrenme ve duyusal keşif zamanı haline getirmek mümkün. Uzmanlar, Makaton (işaret dili), konuşma dönemi öncesinde bebeğinizle iletişime geçmenin en basit ve doğal yolu olarak görüyor. Eğitimci Filiz Kantekin, bu yöntemin bebeğinizle konuşma dönemi öncesi iletişime geçmenin en iyi yöntemi olduğunu ifade etti.
Konuşma Terapisti İbrahim Yaşa “Dil gelişim süreci” hakkında bilgi verdi. Dil gelişim süreci çok bileşenli bir süreçtir. ilk altı ayda çocuğun farklı sesler çıkarması çığlık atması beklenir, bıbıldama evresi denen altı aydan sonra çıkardığı seslerde ise çeşitlenme beklenir. Bir yaştan sonra tek heceli söylemler ardından ise on beş ile elli arası sözcük beklenir. Bu durum alıcı dil ve ifade edici dil olarak bakıldığında her çocuk da farklı olabilir. Çocuklarda dil gelişiminin sağlanması için anne önemli bir etkileşim partneridir ve çocuğa farklı şekillerde kullanabileceği kelimeler kazandırabilir.
Çocuklarda konuşma gelişiminin çok hızlı olduğu bir ile üç yaş arası çevre ile etkileşim yerini dijital cihazlara bırakırsa konuşma gelişiminde sorunlar ortaya çıkar. En sık karşılaşılan sorun ise çocuğun kendi akranlarından geride kalarak kendini doğru ifade edememe halidir. Bu konuda Dil ve Konuşma Terapisti İbrahım Yaşa’nın önerisi ailenin bu süreci erteleyebildiği kadar ertelemesi, çocuğun ekranla tanışma yaşının en az üç yaş olmasıdır.
Çocuklarda ana dilin yanı sıra ikinci dil eğitimi konu edildiğinde çocuğun iki yaşına kadar ki dil gelişimine bakılmalıdır. Ana dilinde soru yaşayan çocuk ikinci dilde de sorun yaşayacaktır. Dil ve Konuşma Terapist İbrahim Yaşa bu konuda çocuğun “Alıcı dil ve ifade edici dil becerileri akranları ile denk gidiyorsa ikinci dil eğitimine başlanabilir, aksi halde ikinci dil eğitimi bir süre askıya alınmalıdır” diyor.