Türkiye gündeminde yer alan en önemli konulardan biri de erken emeklilik oluyor. Yaşını doldurmamış ama primi tamamlanan vatandaşlar, erken emekli olmak için gelecek haberi bekliyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen şartlara uygun olan kişiler, erken emeklilikten yararlanabiliyor. SGK tarafından güçlendirilen mevzuata yeni şartlar eklendi. Peki, bu şartlar nelerdir? Erken emeklilikten yararlanmak için hangi yıllarda sigorta başlangıcı olmalı?
Sigortadan önceki doğuma borçlanma hakkı geliyor. Doğum borçlanması, annelere emeklilik için önemli avantajlar sağlıyor. 3 çocuğa kadar borçlanma yoluyla 2160 gün prim kazanma imkanı var. Bu hakkı elde etmek için doğumdan önce sigortalı olma şartı vardı. Sigortadan önceki doğumların borçlanma kapsamına alınması için çalışma yapılıyor.
Türkiye’de milyonlarca çalışanın en büyük hayalinden biri, bir an önce emekli olarak düzenli bir gelire kavuşmak. Yaş, prim ve sigortalılık süresine bağlı olan bu uzun yolculukta sizi erken emekli edecek yasal formüller de yer alıyor. İşte az bilenen 7 erken emeklilik yöntemi...
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tedavisi zor hastalıklara maruz kalan sigortalılara maaş bağlıyor. Bunun için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair ‘sağlık kurulu raporu’. Bu raporun alınabilmesi için kişilerin bulundukları il veya ilçedeki SGK merkezlerine başvurmaları ve yetkili hastanelere sevk edilmeleri gerekiyor.