Dünya çam balı üretiminin yüzde 90'nı, Türkiye çam balı üretiminin de yüzde 83'ünün karşılandığı Muğla'da 2019 yılından bu yana ilk defa rekolte çam balı üreticilerinin yüzünü güldürdü. Orman yangınları ve küresel iklim değişikliğine rağmen Muğla'daki bal ormanlarındaki çam ağaçları çam balı için ihtiyaç duyulan basralar nedeniyle beyaza büründü. Peki, çam balının faydaları nelerdir? Çam balı neye iyi gelir?
Çam balı oldukça popüler ve faydaları saymakla bitmeyen bir baldır. Basra böceği (Marchalina hellenica) çamın suyunu emerek beslenir ve kalan özü tatlı bir madde olarak ağaçta bırakır. Mineraller ve antioksidanlar açısından zengin olan bu salgı bal arısı tarafından olgunlaştırılarak çam balına dönüştürülür.
Türkiye’nin ve dünyanın çam balı üretim merkezi Muğla’da, son üç yıldır her geçen yıl şiddetini arttırarak devam eden küresel iklim değişikliği, yağış miktarının az olması ve orman yangınları çam balı üretiminde büyük düşüşe neden olduğu açıklandı.
Çam balı üretiminin yüzde 75’i Muğla ilinde yapılıyor ve bunun üçte biri kadarını da Marmaris tek başına gerçekleştiriyor. 2019’da ‘Marmaris Çam Balı’ coğrafi işaretle de tescillendi.