Paleotik çağlarda bile karaciğerin beden ve ruh sağlığı açısından önemi vurgulayan örnekler bulunuyor. Babil hükümdarı Nebukadnezar bile karaciğeri 'kutsal organ' olarak tanımlıyor. Ancak 4 bin 500 yıllık insan kalıntılarından elde edilen kanıtlara göre Bronz Çağı'ndan bu yana insanlara bulaştığı bilinen ve siroza yol açabilen hepatit B virüsünün tespit edilmesi sadece 56 yıllık bir maziye sahip. Yine siroza yol açan nedenler arasındaki hepatit C virüsü ise 33 yıl önce, 1989'da bulunmuş. 10 Kasım 1938'te İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda hayata veda eden Atatürk'e ölümünden yaklaşık bir sene önce siroz hastalığı teşhisi konmuştu. Peki bugün 'siroz hastalığı' tedavisinde ne durumdayız, biliyor musunuz? Biz, merak ettik ve konuyu işin asıl uzmanına sorduk.
28 Temmuz Dünya Hepatit Günü. Dünyada 1.1 milyon, Türkiye’de yaklaşık 15-20 bin kişi her yıl hepatit B ve hepatit C’ye bağlı karaciğer sirozu ve kanserinden hayatını kaybediyor. Oysaki her iki enfeksiyonun tanısı son derece pratik yöntemlerle konulabiliyor ve tedavisi de mümkün olabiliyor. Tanı ve tedavi süreçlerinin doğru şekilde planlanması durumunda, 2030 yılına kadar hepatit virüsünün dünya üzerinden silinebileceği düşünülüyor.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 13 ülkede görülen 'gizemli hepatit' virüsü vakalarında birinden diğerine bulaş gösterilmediğini söyledi. Ceyhan, "Bildirilen 169 vakanın tamamı, birbirinden bağımsız hastalar. O yüzden Covid-19 salgını gibi bir ülkeden başka bir ülkeye yayılma durumu gibi bir şeyi çok beklemiyoruz" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü, yeni ve gizemli bir tür hepatit virüsünün hızla yayıldığı uyarısında bulundu. İlk olarak İngiltere'deki çocuklarda görülen gizemli hepatit vakaları şimdiye kadar 12 ülkede görüldü. ABD ve İngiltere çocuklar arasında durumu ağır olanların olduğunu ve bunların karaciğer nakline ihtiyaç duyduklarını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü de 12 farklı ülkede yeni ve gizemli bir hepatit salgınının patlak verdiğini ve bu hastalığın ise çocukları etkilediğini duyurdu. DSÖ tarafından yapılan açıklamada en az 1 çocuğun bu hastalık sebebiyle yaşamını yitirdiği belirtilirken 169 çocukta da bu hastalığın görüldüğü kayıtlara geçti.