Kulak temizliği sırasında yapılan yanlış uygulamalar, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yanlış uygulamaların başında ise kulak temizleme çubuğu kullanımı yer alıyor. Bu tür hatalar, kulağın doğal savunma mekanizmalarını bozarak enfeksiyon riskini artırabilir. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, kulak temizleme ve kulak çöpü kullanımıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İşitme kaybının geç tanı konduğunda bebek ve çocukların optimal gelişiminin ve kişisel başarısının, olumsuz yönde etkilediğini belirten uzmanlar çocuklardaki işitme kaybı yaygınlığı, eğer gerekli tıbbi ve eğitim desteği sağlanamazsa okul başarısını olumsuz yönde etkileyerek önemli ekonomik kayıplara sebep olabileceğini açıkladılar.
İşitme kaybı dünyada 466 milyondan fazla insanı etkiliyor. Yaşlanan nüfus, gürültülü ortam ve birçok organı etkileyen stresin işitme kaybına sebep olabildiğini söyleyen uzmanlar, özellikle mega kentlerde oluşan hava kirliliğini önemli bir çevre sağlığı sorunu olarak tanımlıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ ne göre küresel olarak nüfusun yüzde 91’i hala önerilen hava kalitesi yönergelerinin karşılanmadığı yerlerde yaşıyor. Bu durum strese katkı sağladığı için bireylerin işitme sağlığını da riske atabiliyor. Toplumda işitme kaybını etkili bir şekilde önlemek için çevresel hava kirliliğine maruz kalmayı azaltmak gerekiyor.