Osmanlı mutfağındaki birçok baharat, günümüzde de yaygın olarak kullanılmaya devam ediliyor. Karanfil, tarçın, zencefil ve yenibahar gibi baharatlar; hem geleneksel hem de modern mutfaklarda lezzet artırıcı ve sağlık destekleyici özellikleri nedeniyle tercih ediliyor. Bu baharatlar, geleneksel tariflerin yanı sıra günümüz yemeklerinde ve tatlılarında da yer alarak kültürel mirası yaşatmaya devam ediyor. Osmanlı döneminde kullanılan baharatlardan öyle biri var ki günümüzde de hem yemekleri lezzetlendirmeye hem de şifa olmaya devam ediyor.
Sindirim problemleri genellikle çok sık görülüyor. Kabızlık, hazımsızlık ya da şişkinlik gibi sorunlarla baş edebilmek için bazı bitkilerden faydalanabilirsiniz. Ramazan ayının üç temel problemi olan ağız kokusu, sindirim problemleri ve halsizliği önleyen bitki kakule, Ramazan'da aktarların gözdesi oldu.
Kakule, yoğun tat aroması ile nanegiller ailesine benzetilse de çoğunlukla orta doğu ülkelerin yetiştirilip kullanılıyor. İnsan vücudunda birçok olumlu etkisi bulunan kakule, özellikle de diyet yapanların imdadına yetişiyor. Kakule sindirimi ve kan şekerini düzenliyor, kötü nefesi engelliyor. Genel olarak ise çay ve kahvelere aroma vermesi amacıyla kullanılan kakulenin faydalarını, Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak anlattı.