“Nöropati nedir?” diye Nöroloji Uzmanı Celal Salçini’ye sorduk. Sinir sistemini oluşturan nöron hücrelerinin hastalığına nöropati denir. Nöropatik ağrılar; bölgesine, süresine ve şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Bu ağrılar genetik olabileceği gibi edinsel yani yaşa bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Diyabet hastalarının yaşam kalitesini etkileyen en önemli sağlık sorunlarından biri de nöropati. Genellikle kan şekeri kontrolünün iyi sağlanmamasına bağlı olarak gelişen nöropati, çeşitli belirtilerle kendini gösteriyor. Peki nöropati nedir, nasıl tedavi edilir?
Depresyona ve gerginliğe yol açan nöropatik ağrıların teşhisi kimi zaman zordur. Elde yüzde karıncalanma yanma gibi şikâyetlerle gelen hastanın iyice muayene edilmesi çok önemlidir. Uzman Doktor Celal Salçini teşhisin doğru konulabilmesi için EMG’den de faydalanılması gerektiğini belirtirken ileri aşamalı tetkiklere de gerek duyulabileceğini anlattı.
Sinir sistemini oluşturan nöron hücrelerinin hastalığı olan nöropatinin tedavisi iki şekilde mümkündür. Öncelikli adım sebepleri, sonraki adım ise ilaçla şikâyetleri ortadan kaldırmaktır. Örneğin bir diyabet hastasında ilk önce şeker, ardından da karıncalanma ve ağrı gibi bulgular tedavi edilmeye çalışılır. Tedavi edilmediği durumlarda hastalık ilerleyerek kişinin yaşam kalitesini tüketir. Nöropatik ağrılarla ilgili tüm merak edilenleri Nöroloji Uzmanı Celal Salçini anlattı.