Memelilerin tamamı süt üretir ve insanlar, inek, koyun, keçi, at, deve ve diğer memelilerin sütlerini besin kaynağı olarak kullanır. Prof. Dr. Çelik, bu geleneğin tarihî olarak yaklaşık 10.000 yıl öncesine dayandığını belirtti. "Sütün, insan yaşamının ilk dönemlerinde önemli bir besin kaynağı olduğunu biliyoruz. Anne sütü ise bebekler için gerekli tüm besin ögelerini içerir ve sağlıklı bir büyüme için vazgeçilmezdir" dedi.
Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Çelik, süt tüketiminin insan sağlığına etkileri üzerine açıklamalarda bulundu. Çocuklarda aşırı süt tüketiminin iştahsızlık, anemi ve kabızlık gibi sorunlara yol açabileceğini belirtti.
Yeni araştırmalara göre, yıllardır sağlıklı olduğu düşünülen inek sütü, özellikle kadınlar için bazı sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Düzenli olarak süt içen kadınlarda kalp krizi riskinin arttığına dikkat çeken bilim insanları, sütün uzun vadede kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koyuyor. Peki, süt gerçekten sanıldığı kadar masum mu?
Günümüzde kalp damar hastalıkları tüm dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalar dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 32’sinin kalp damar hastalıklarından kaynaklandığını göstermektedir. Bu ölümlerin yüzde 85’i ise kalp krizi ve inme (felç) geçiren hastalardan oluşmaktadır. Bu durum kalp damar hastalıklarıyla mücadelede erken teşhisin ve önlemlerin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Göğüs ağrısını tanımanın hayati önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Sarper Yılmaz, göğüs ağrılarında yapılması gereken müdahaleler hakkında bilgi verdi.
Menopoz, kadınlarda 45-55 yaş arasında adet döngüsünün kalıcı olarak sona ermesi ile başlayan doğal bir süreç olarak nitelendiriliyor. Opr. Dr. Gülsün Özbay, kadınlarda birçok sıkıntıya yol açan menopozun etkilerinin ortadan kalkması için dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında açıklamalarda bulundu.
Evde hazırlanan püreler, bebeklerin gelişimi için gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Hazır gıdalardan kaçınılarak taze meyve ve sebzelerle hazırlanan bu püre, bebeklerin sindirim sistemini destekler ve bağışıklıklarını güçlendirir. Ev yapımı püreler, bebeklerin doğal ve katkısız beslenmesine yardımcı olur. Peki bu pürenin içerisinde ne var? Bebeklere faydalı mı? Bebeklerde kaç yaşından itibaren kullanılır?
Çocuk Kardiyoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Sinem Nur Selçuk, "Spora katılım öncesi tüm çocukların bir hekim tarafından muayene edilerek değerlendirilmesi gerekir. Çünkü hayati risk taşıyan bazı kalp hastalıkları günlük hayatta hiçbir bulgu vermeyebilir ve ilk kez spor esnasında kendini gösterebilir" dedi.
Çocuk Kardiyoloji Kliniği'nden Uzm. Dr. Sinem Nur Selçuk, spora katılım öncesi tüm çocukların bir hekim tarafından muayene edilerek değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Selçuk, "Çünkü hayati risk taşıyan bazı kalp hastalıkları günlük hayatta hiçbir bulgu vermeyebilir ve ilk kez spor esnasında kendini gösterebilir.
Kahve ve çay, dünya genelinde her yaştan insanın sıkça tükettiği içecekler arasında yer alıyor. Çoğu insan için bu içecekler sadece bir alışkanlık değil, aynı zamanda günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Ancak, kahve ve çayın kalp sağlığı üzerindeki etkileri hakkında farklı görüşler bulunuyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gülsüm Bingöl, kahve ve çayın kalp sağlığı üzerindeki etkilerini bilimsel araştırmalar ışığında değerlendiriyor.
Sahnede fenalaşan sanatçı Metin Arolat’ın 52 yaşında vefat etmesi üzerine, hızlı kilo kaybetme hayaliyle başlanan şok diyetlerini bir kez daha gündeme getirdi. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Alyan, aşırı kalori kısıtlamasına dayalı şok diyet programları, hızlı kilo kaybı için yaygın olarak uygulanan bir diyet stratejisi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Alyan, “Bu tür diyet programları kilo vermede etkilidir. 1-2 haftalık sıkı gıda kısıtlaması yüzde 10-15 gibi kilo kaybına neden olabilir. Ancak kalp damar sistemi üzerine olumsuz etkilere neden olduğu deneysel çalışmalarda da gösterilmiştir” diye konuştu.
Türkiye'de yaklaşık 400 bin, dünyada 10 milyon kişide teşhis edilen Alzheimer hastalığının genellikle ileri yaşlarda görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emir Ruşen, “Hareketsiz yaşam ve fast- food tarzı beslenmenin bu artışın en büyük nedeni olduğu bilinmektedir. Yüksek kolesterol, kalp damarlarını tıkayarak beyin damarlarına zarar verir ve böylece Alzheimer riskini artırır. Bu yüzden kalp ve damar dostu besinlerden oluşan Akdeniz tipi beslenmeye geçilmelidir” dedi.
Kırık kalp sendromunun daha çok kadınlarda, özellikle menopoz sonrası yaygın olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Cemal Sağ, “Aniden başlayan ve genellikle şiddetli olan göğüs ağrısı, kırık kalp sendromunun en yaygın belirtisidir. Kalp krizinde olduğu gibi, bu ağrı genellikle göğsün ortasında hissedilir. Kişi, aniden ortaya çıkan nefes darlığı yaşayabilir” dedi.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Başar, sağlıklı bir kalbe sahip olabilmek için nelere dikkat etmemiz gerektiği hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sağlıklı bir kalp için yaşam tarzının ve beslenmenin önemine değinen Uzm. Dr. Başar, “Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için kişisel motivasyon yüksek olmalı ve yaşam tarzı sağlıklı bir çerçevede kalmak üzere değiştirilmelidir. Bu değişiklikler hayatın tüm alanlarına sirayet etmeli ki sağlık ve beraberinde mutluluk gelebilsin. Günlük olarak çeşitli meyve ve sebzeler tüketmek, kalp sağlığına faydalıdır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç gibi tam tahıllar tercih edilmelidir. Haftada en az iki kez Omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar (somon gibi) tüketmek faydalıdır. Trans yağlardan ve doymuş yağlardan kaçılmalı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Kalp sağlığını koruyabilmek için dikkat edilmesi gerekenlerden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Başar, “Kalp sağlığını korumak için günde 7-8 saat kaliteli uyku almak hedeflenmelidir. Her gün çeşitli meyve ve sebzeler tüketmek, kalp sağlığına faydalıdır. Ancak taze meyve yerine meyve suyu tüketmek, kan şekeri seviyelerinin hızla yükselmesine ve kilo alımına neden olabilir. Meyve suları doğal olarak sağlıklı gibi görünse de genellikle yüksek miktarda şeker içerirler ve fazla tüketimleri kalp sağlığının tehdit edebilirler” dedi.
Mısırın insan sağlığı üzerindeki faydaları ve kültürel önemi oldukça büyük. Besleyici özellikleri, antioksidan içeriği, enerji sağlayıcı özelliği ve kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri; mısırı dünya genelinde değerli bir tarım ürünü yapıyor. Samsun’da hasat edilen mısırın faydaları ise saymakla bitmiyor.
Geleneksel lezzetimiz olan aşure, Muharem ayı ile birlikte yeniden sofralarımızdaki yerini alıyor. Aşurenin lezzetine varırken hazırlanmasından tüketimine kadar olan tüm aşamalarla ilgili Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, merak edilen soruları yanıtlayarak önerilerde bulundu. Aşurenin kalp sağlığı koruduğunu, kolestrolü düşürücü etkisi olduğunu ifade eden Çakaloğlu, zayıflama diyeti yapanların yarım porsiyon tüketmesi gerektiğini dile getirdi.
Yaz meyveleri, sadece lezzetli olmalarıyla değil, aynı zamanda sağlık için sundukları çeşitli faydalarla da dikkat çeker. İşte yaz meyvelerinin sağlığa olan başlıca faydaları:
Bal severek tükettiğimiz besinlerin başında geliyor. Bir baharat var ki balın içerisine atıp karıştırıp yiyenin anında bağışıklık sistemi çelik gibi oluyor, kalp sağlığı iyileşiyor! Cayır cayır kilo vermenin de sırrı onda dedirten bu mucize karışım bakın neymiş...
Kurban bayramında etin aşırı tüketilmemesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, “Kırmızı etin bağırsak bakterileri ile etkileşimi sonrası trimetilamin N-oksit (TMNO) denilen bir yan ürün ortaya çıkmaktadır. TMNO, damar duvarlarına kolesterol birikimini artırır ve pıhtılaşma hücrelerini teşvik ederek inme, kalp krizi gibi risklerde artışa yol açar. Kırmızı eti aşırı tüketmek, vücutta inflamasyon (yangı) artışına yol açar ve böylece kalp damarlarında plak birikimi hızlanır ve birikmiş plakların pıhtılaşma riskinde artış görülür" dedi.
Mevsim geçişleri insan metabolizması üzerinde değişimlere neden oluyor. Bu nedenle yaz aylarına girerken kalp hastalıkları da artabiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuna Katırcıbaşı, bahar aylarında hava sıcaklıklarında yaşanan ani dalgalanmaların yanı sıra nem ve basınç farklılıklarının vücut direncini düşürerek soğuk algınlığı, grip hatta zatürre şikayetlerinin artmasına yol açabildiğini söyledi.
Bir zamanlar sağlıklı ve dengeli beslenen hiçbir bireyin ek vitamin ve mineral takviyesine ihtiyacı yoktur ekolü ile eğitim almış ve okuduğu okuldan mezun olmuş biri olarak şunu söyleyebilirim ki işler maalesef artık eskisi gibi değil!
Kalp sağlığıyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Çetin, “Ülkemizde de diğerülkelerde olduğu gibi yaşam kayıplarının önde gelen nedenleri arasında kalp hastalıkları bulunmaktadır. Bu hastalıklarla ilgili yaşam kayıplarındaki artış ise kalp hastalıkları konusunda çok daha bilinçli olmamız gerektiğinin en somut örneğidir” dedi.
Kalp sağlığının korunması için yaptıkları pek çok uyarının hayata geçirilmesinde patili dostların önemli katkısı olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Cüneyt Narin: "Evcil hayvana sahip olmanın, kalp sağlığı açısından pek çok yararı olduğunu söyleyebiliriz. Evcil hayvanların stresi azaltma, mutlu etme, sosyalleşmeyi sağlama ve daha fazla hareket edilerek fazla kiloların oluşmasını engelleme gibi etkileri kalp dostu olduklarının göstergesidir" dedi.