Aydın’ın Kuşadası ilçesi Kirazlı yolunda yoğun olarak görülen bukalemunların, araçlar tarafından ezilmemesi için çağrı yapan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü; “Onlar sizin kadar hızlı değil. Gelin bukalemunların yaşamını şansa bırakmayalım” dedi.
Bukalemunları kertenkelelerden ayıran en önemli özellikleri, ayaklarının kıskaç şeklini alabilmesi, dilinin çok uzun olması, gözlerinin çok büyük ve dışa çıkık olması ve renk değiştirebilme özelliğidir. Boyları 20-30 cm olup ağaç dallarında yaşar. Derisinin içinde yer alan kromatofor denilen renk hücreleri sayesinde rahatlıkla renk değiştirebilirler...
Madagaskar’da bir grup bilim insanı, nesli tükenmiş olan türler arasındaki bir bukalemunla karşılaştı. Voeltzkow isimli tür en son 100 yıl önce görülmüştü. Alman ve Madagaskarlı uzmanlardan oluşan ekip, türü tehlike altındaki bukalemunların birden fazla örneğini keşfetti.
Bukalemunlar küçük sinek ve böcekleri avlama konusunda uzman hayvanlardır. Evinde beslediği bukalemunla evde sinek avına çıkan bu gencin çektiği video, sosyal medyada günün en çok izlenenleri arasına girmeyi başardı...
İnstagram'da 32 bin takipçisi olan Zeke isimli bu bukalemun temizliğe çok önem veriyor. Akan suya ellerini uzatıp yıkayan bukalemun izleyenleri şaşırtıyor. Ellerini yıkamayı bitirdikten sonra havlu ile kurulamayı da unutmuyor.
Bukalemunların bulundukları çevreye uyum amacıyla renklerini değiştirebileceklerine dair yanlış bir kanı vardır. Aslında durum böyle değildir. Bukalemunların pigmentlerle ilişkilendirilen renk değiştirme özelliğinin farklı ortaya çıkmasının yanında bukalemunların derilerinde normal renkleri olan yeşili içeren pigmentlerin bile olmadığı bulundu. Araştırma sonuçlarına göre bukalemunların bir pigment hücresinin içinde 130 nanometre boyutundaki bu küçük kristaller arasındaki boşluklar arttıkça, dışarıdan gelen ışınları yansıtması da farklılaşıyor. Yani aslında bukalemunun rengi aynı kalıyor fakat bize yansıyan renkler değişiyor. Farklı kristaller arası mesafelerde farklı renkler ortaya çıkıyor.