Gün boyu oturarak geçirilen saatler, modern yaşamın en büyük sağlık risklerinden biri haline geldi. Hareketsiz bir yaşam tarzı, sadece kilo artışına değil, aynı zamanda ciddi kalp rahatsızlıklarına da davetiye çıkarıyor. Peki, hareketsizlikten kurtulmak için neler yapabilirsiniz? İşte sağlığınızı korumak için harekete geçmenin ipuçları!
Kalp yetmezliğinin 65 yaş üstü bireylerde en yaygın hastaneye yatış nedenlerinden birisi olduğuna dikkati çeken uzmanlar, En sık karşılaştığımız belirtiler; nefes darlığı, çabuk yorulma, halsizlik, ödem, iştahsızlık, öksürük, karında şişlik, çarpıntı, bayılma olarak sayılabilir açıklamasını yaptılar .
Kalp yetmezliğinde görülen ödem kalbe giren ve çıkan kanın yavaşlamasına bağlı olarak bu kanın vücudun farklı bölgelerinde birikmesi sonucu oluşuyor. Bu durum bacak ve ayak bilekleri ile karında şişlik ve hatta akciğerlerde sıvı birikmesi olarak belirti verebiliyor. Kalp yetmezliğinde en sık karşılaşılan belirtilerse nefes darlığı, çabuk yorulma, halsizlik, ödem, iştahsızlık, öksürük, karında şişlik, çarpıntı ve bayılma.
Kalp yetmezliği pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen önemli bir klinik tablo. Kalp yetersizliğine, diyabet (şeker hastalığı), kalp damar hastalıkları, hipertansiyon gibi hastalıklar zemin hazırlayabiliyor. Ayrıca, kalp damar hastalığı, geçirilmiş kalp krizi hikayesi bulunan yaklaşık her 2 kişinin 1’inde kalp yetersizliği görülebiliyor. Kalp yetmezliği hastalığı olan insanların yaklaşık %50-60’ına hipertansiyon, yaklaşık % 35-40’ına da diyabet eşlik ediyor. Peki kalp yetersizliği nasıl belirti veriyor, biliyor musunuz? Önemsemediğiniz bazı belirtiler kalp yetmezliğine işaret ediyor olabilir!