Herhangi bir ses uyarısı olmaksızın kulaklarda ve kafa içinde algılanan ses olarak tanımlanan ‘Tinnitus’ yani kulak çınlaması; sıkça görülen bir işitme sistemi problemi. Çeşitli hastalıkların belirtisi olabilen kulak çınlaması; yaş ilerledikçe daha sık görülüyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz, “Tinnitus semptomlarını etkileyen faktörler kişiden kişiye değişir. En çok da 40-70 yaşları arasında görülüyor. Genel olarak sigara içmek, yüksek sese maruz kalmak, kafein tüketmek ve yeteri kadar uyumamak kulak çınlamasını kötüleştirebilir” dedi.
Toplum yaşadığı bazı rahatsızlıkların batıl inançlardan kaynaklandığını düşünüyor. Kulak çınlamaları da sıklıkla yaşanan ama birinin sizi andığı için bunu yaşadığınızı düşündüren yanlış inanışa sahip olan rahatsızlıklardan. Kulak çınlamalarının tedavisinin ihmal edilmesi ciddi
Halk arasında çınlama olarak da bilinen tinnitus, çevreden gelen herhangi bir ses olmamasına rağmen kişinin kendisinin duyduğu seslere verilen genel bir tanım. Tinnitus kendi başına bir hastalık değil, sonuç ve bu şikayet başka hastalıkların habercisi olabiliyor. Çınlama ile işitme kaybının ilişkisi uzun zamandır biliniyor. Araştırmalara göre de çınlama şikâyeti olan kişilerin çoğunda işitme kaybı saptanıyor.
Uğultu, cızırtı veya su gürültüsüne benzer sesleri duyma şeklinde tarif edilen kulak çınlaması bazen hayatı daha da zorlaştırabiliyor. Aniden ortaya çıkan kulak çınlaması ciddi hastalıkların işareti olabilir. Peki, Kulak çınlaması neden olur? Doç.Dr. Yavuz Selim Yıldırım kulak çınlamasının altında yatan nedenlerini anlattı.