Gündem Hollanda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etti

Hollanda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etti

Paylaş
Hollanda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etti

Hollanda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etti. Hollanda'nın maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu duruma çok sert çıkarken Hollanda, bu iptalin güvenlik gerekçesiyle yapıldığını ileri sürdü.

Bugün Hollanda'nın Rotterdam kentine gidecek olan Bakan Çavuşoğlu, uçuş izninin iptal edildiğini, Bahçeşehir'de yaptığı konuşma sırasında açıkladı.

Associated Press'in haberine göre, Hollanda hükümetinden yapılan açıklamada, Çavuşoğlu'nun ziyaretinin "kamu düzeni ve güvenliğine risk" oluşturduğu gerekçesiyle iznin iptal edildiği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Rotterdam'a gideceğini duyurmuş, Reuters Ajansı'na konuşan Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Ebu-Talep ise Dışişleri Bakanı'nın referandum kampanyası yapmasına izin çıkmadığını açıklamıştı. Belediye Başkanı, Çavuşoğlu'nu Rotterdam'da saygıyla ağırlayacaklarını da belirtmişti.

ERDOĞAN'DAN HOLLANDA'YA ÇOK SERT TEPKİ


Hollanda'nın kararına Cumhurbaşkanı Erdoğan Bağcılar'daki toplu açılış töreninde karara çok sert çıktı. Erdoğan şunları söyledi:

Düşünün Türkiye'nin Dışişleri Bakanı vatandaşlarıyla buluşmak için Hollanda'ya gidecek, Hollanda uçuşa yasak rotasını geçiyor! Hollanda, bir sıçrarsın iki sıçrarsın, ama oradaki benim vatandaşlarım sizin tezgahınızı bozacak orada. 16 Nisan'dan sonra bizler uygulamalarımızı başlatacağız. Biz sabırlıyız! Sabreden kiye gelecek. Tabii ben burada diplomasiyi konuşuyorum. Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist! Bunu böyle biliniz!


HOLLANDA BAŞBAKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA


Hollanda Başbakanı Rutte, Mevlüt Çavuşoğlu'na uçuş yasağı getirilmesinin ardından yaptığı konuşmada Hollanda için "Nazi kalıntısı ve faşist" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine yanıt verdi.

Rutte yaptığı açıklamada, "Türklerin öfkesini anlıyorum ama Nazi benzetmesi sınırı aştı." ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI


İptal krizi sonrası Hollanda Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN FLAŞ AÇIKLAMA


Hollanda'nın uçuş iptali kararına ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan da tepki geldi! CHP lideri "Yaptırım uygulamak hakkımız. İptal kararı asla doğru değildir" iye konuştu.


BAKAN ÇAVUŞOĞLU "BÜYÜK YAPTIRIMLARIMIZ OLUR" DEMİŞTİ


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda ziyareti öncesi önemli açıklamalarda bulunmuş ve "Hollandalı Wilders Nazi gibi hareket ediyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı'nı uçağı kaldırmamakla tehdit ediyor. Ama bugün gideceğim. Bir Wilders'in kuyruğuna takılmışlar. Hollanda bugün benim uçuş iznimi iptal ederse bizim çok büyük yaptırımlarımız olur" demişti.

HOLLANDA'DAN AÇIKLAMA GELDİ


Uçuş iptali sonrası Hollanda'dan yapılan ilk açıklamada iptalin güvenlik gerekçesiyle yapıldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca 'Yaptırım tehdidi çözümü zorlaştırdı' ifadelerine yer verildi.



Bakan Çavuşoğlu: Hollanda uçuş iznimi iptal ederse yaptırımı ağır olur

ALMANYA'DA DA BİR ETKİNLİK İPTAL EDİLDİ


Öte yandan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın da Almanya'da yapacağı bir etkinlik iptal edildi. Karara gerekçe olarak Kaya'nın konuşma yapacağı salonun, sadece pazar günleri ve tatil günlerinde kullanım izni olması gösterildi.