Gündem Kara Kuvvetleri iddianamesi: O gece neler oldu?

Kara Kuvvetleri iddianamesi: O gece neler oldu?

Paylaş
Kara Kuvvetleri iddianamesi: O gece neler oldu?

15 Temmuz darbe girişimi sırasında terör örgütü FETÖ'nün Ankara Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'ndaki eylemleriyle ilgili iddianame mahkemeye gönderildi. Çok sayıda kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen iddianamedeki detaylar, FETÖ'nün nasıl korkunç bir plan yaptığını ortaya koyuyor

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki eylemlerle ilgili 121 şüpheli hakkında hazırladığı iddianameyi mahkemeye gönderdi. İddianamede, 15 kişi ise müşteki sıfatıyla yer alıyor. Şüpheliler hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamaları ile dava açıldı.

İDDİANAMEDEKİ ÇARPICI DETAYLAR ŞÖYLE:


* 15 Temmuz gecesi TSK içerisinde örgütlenmiş olan FETÖ mensupları tarafından demokratik anayasal düzen, cebir ve şiddet kullanılarak ortadan kaldırılma teşebbüsünde bulunuldu.

* Darbe girişimine 8 binden fazla askeri personel, 35 uçak, 37 helikopter, 74 tank, 246 zırhlı araç katıldı. 4 bine yakın hafif silahın kullanıldı.

* Eylemler sonucunda 172’si sivil, 4’ü asker, 63’ü polis olmak üzere 250 vatandaş şehit oldu. 23’ü asker, 154’ü polis olmak üzere 2 bin 735 vatandaşın yaralandı.


DARBE HAZIRLIKLARI SABAH BAŞLADI


* Kara Kuvvetleri Komutanlığı personeli olan şüpheliler darbe girişimi hazırlıklarına 15 Temmuz günü sabahtan başladı.

* İlk olarak olay günü itibariyle yıllık izinde bulunan örgüt üyeleri sabah saatlerinden itibaren acil olarak mesaiye çağrıldı.

* 15 Temmuz günü FETÖ mensubu olmayan askeri personel saat 17.00-18.00 sıralarında servisler ve özel araçları ile mesailerini tamamlayarak kışlayı terk etti. FETÖ üyesi olan şüpheliler ise mesaiye kalarak karargah binasında darbe saatini bekledi.

* Saat 20.00 sıralarında evlerinde bulunan bir kısım şüpheliler telefon açılarak karargaha çağrıldı.

* Saat 21.00 sıralarında şüpheliler darbe girişimine karşı geleceklerini düşündükleri askerleri ellerini ve ayaklarını koli bantları ile bantlayarak etkisiz hale getirdi.

* Darbe girişimine iştirak etmeyeceklerini düşündükleri nöbetçi personeli ise nöbetlerinin bittiğini ve idari izinli olduklarını belirterek kışla dışına çıkarttılar.

* Saat 22.00’dan itibaren Kara Kuvvetleri Komutanlığı karargah binası ve kışla şüpheliler tarafından tamamen ele geçirildi.

FETÖ’CÜ ASKERLERE SİLAH DAĞITILDI


* Darbe girişimine katılması planlanan ancak kışlada bulunmayan şüphelilerin kamuflajlarını giyerek ve silahlarını yanlarına alarak kışlaya gelmeleri istendi.

* Silahları bulunmayan şüphelilere ise erlere ait silahların muhafaza edildiği cephaneliğin kapısı kırılarak G-3 piyade tüfekleri dağıtıldı.

* Sanıklar, karargah binasını ve kışlayı ele geçirdikten sonra darbe karşıtı sivil halkın ve polislerin kışlaya girişlerine engel olmak amacıyla tüm giriş kapılarında silahlı olarak nöbet tutmaya başladı.

* Normal şartlarda birkaç er ve bir uzman çavuş ile nöbet tutulan giriş kapılarında, olay günü yüksek rütbeli FETÖ üyesi askerler 15-20 kişilik guruplar halinde nöbet tuttu.

* Giriş kapılarına gelen askeri personelden örgüt mensubu olmayanlar kışlaya alınmadı.

* Darbe girişiminin başarısız olduğunun anlaşılması üzerine şüphelilerden büyük çoğunluğu sivil kıyafetlerini giyerek kışlayı terk etti. Kışlayı terk etmek istemeyen çok az sayıdaki şüpheli ise kışlada gözaltına alındı. (Abdullah Sarıca / İHA)