Karbonhidrat nedir, ne işe yarar? Karbonhidrat hangi besinlerde, yiyeceklerde bulunur?
Karbonhidratlar enerji ihtiyacımızı karşılayan en temel besin maddeleridir. Dengeli beslenmede günlük enerji ihtiyacımızın ortalama yarısını karbonhidratlar karşılar. Yeterli karbonhidrat tüketilmezse vücudun dengesi bozulur ve farklı problemlerle karşılaşabiliriz. Eğer " karbonhidrat nedir, karbonhidrat hangi besinlerle bulunur " sorularına yanıt arıyorsanız cevabı haberimizde.
Bir çoğumuz diyet yapmaya karar verdiğimizde ilk yemeği kestiğimiz şey karbonhidratlar oluyor. Aslında oldukça yanlış bir yöntem. Karbonhidratlar günlük enerji ihtiyacımızın yarısını karşılayan temel besindir. Karbonhidrat tüketimini azaltmak veya hiç tüketmemek ciddi sorunlara sebep olabilir.
Karbonhidrat nedir?
Karbonhidrat, vücudumuz için önemli bir besin kaynağıdır. Bütün canlı hücrelerinde karbonhidrat bulunur. Karbonhidratlar doğada en çok bulunan temel organik maddelerdir. Temel görevi vücudun enerji ihtiyacını karşılamaktır. Karbonhidratlar; karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan organik bileşiklerin genel adıdır.
Karbonhidrat yeterli düzeyde tüketilmediği durumlarda vücutta yapım ve onarımda kullanılan proteinlerden enerji elde edilir. Vücut enerji için yağları kullanmak zorunda kaldığında ise yağlar çok fazla enerji verdiğinden yağların kullanımı sonucunda vücut asiditesi artar ve keton cisimciği dediğimiz zararlı maddeler oluşur. Bu da kalp ve böbrekte sorunlara yol açar.
Karbonhidratlar beynin tek enerji kaynağıdır. Bazı karbonhidratlar sindirim için gerekli olan bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin oluşumunda yer alır. Karbonhidrat eksikliğinde sindirim sistemi problemleri görülür. Karbonhidratların çoğu iyi birer lif kaynağıdır. Lifler ise vücudumuzu kalp hastalıklarından, kanserden, diyabetten ve sindirim problemlerinden korur.
Karbonhidrat çeşitleri nelerdir?
Karbonhidratlar üç gruba ayrılır:
Monosakkaritler: (glikoz, fruktoz, galaktoz) yapı olarak en basit karbonhidratlardır.
Disakkaritler: iki monosakkaritin bağlanması ile oluşurlar. İnsan ve hayvanların yedikleri disakkaritler, sindirim sisteminde monosakkaritlerine ayrılarak kullanılır. Canlılarda en çok bulunan disakkaritler; maltoz (arpa şekeri), sakkaroz (çay şekeri), laktozdur (süt şekeri).
Polisakkaritler: ise çok sayıda monosakkaritin bir araya gelmesi ve dehidrasyonu ile oluşmuş büyük moleküllü karbonhidratlardır. Nişasta ve selüloz bitkilerde bulunan polisakkaritler, glikojen ise hayvanlarda bulunan polisakkarittir.
Karbonhidrat hangi besinlerde bulunur?
- Mısır gevreği
- Tahıl ve ekmek çeşitleri
- Pirinç
- Arpa
- Yulaf
- Kepek
- Karabuğday
- Bezelye
- Müsli
- Mercimek
- Makarna
- Kayısı
- Hurma
- Yaban mersini
- Muz
- İncir
- Üzüm
- Elma
- Portakal
- Armut
- Ananas
- Çilek
- Karpuz
- Kuru üzüm
- Nohut
- Kuru fasulye
- Börülce
- Bakla
- Patates
- Tatlı patates
- Havuç
- Mısır
- Toz şeker
- Şekerleme
- Kek
- Yağsız süt
- Diyet yoğurt
Bütün çikolata çeşitleri, şeker türleri ve kurabiyeler yüksel miktarda karbonhidrat içerir.
- Kardeş acısı hiç dinmiyor! Alişan'ın sözleri yürek yaktı
- Müge Anlı'da korkunç olay! Yengelerine tecavüz edip öldürmüşler
- Kim Milyoner Olmak İster'in yarışmacısı Oktay Kaynarca'yı gülme krizine soktu!
- Dantel elbisesiyle sere serpe uzanıp poz verdi! Beğeni yağıyor
- Şeyma Subaşı’ndan sürpriz proje! Bali’den paylaştı