KEKİK VE KEKİK ÇAYI
Bu mucize baharatı hafife almayın! Faydalarını ve etkilerini okuyunca çok şaşıracaksınız. Kekik vitamin, mineral ve antioksidanlarla dolu tam bir şifa deposu.
Kekik, boyları 25-30 cm arasında değişen, gövdeleri gri renkli, kızarıklığa meyilli tepesi çiçekli, mucize özelliklere sahip otsu bir bitkidir. Kekik, salatalara ve yemeklere eklenerek sıklıkla tüketilse de onun bir diğer ideal kullanımlarından biri kekik suyu diğeri ise kekik çayı demleme yöntemidir.
Nane ailesinden olan kekikiğin yaklaşık 400 çeşidi bulunmaktadır.
KEKİK ÇAYI BESİN DEĞERLERİ VE FAYDALARI
Kekik çayı faydaları içerisindeki güçlü besin değerlerinden gelir. Uçucu yağlar, mineraller, faydalı fenoler ve flavonoidler açısından zengin olan kekik çayı, sağlıklı bir içecek seçimidir.
Kekik suyu ya da bir fincan kekik çayı, kalsiyum, krom, demir, magnezyum, manganez potasyum ve selenyum içerir. Kekikte tanenler ve karotenler de bulunur.
Kekik çayı yapmak için yeterli olan 1 yemek kaşığı kuru kekik,
Günlük K vitamini ihtiyacının %54'ünü
Demir ihtiyacının %17'sini
Magnezyumun %10'unu
Kalsiyum'un %5'ini
A ve C vitamini ihtiacının %2'sini karşılar