Korkunç harita ortaya çıktı: 3.Dünya Savaşı tüm gezegeni yok edecek
Nükleer strateji ve savaş uzmanları, son günlerde sık sık duyduğumuz 3. Dünya Savaşı’nın nasıl meydana gelebileceğini ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bu savaşı nasıl başlatacağını ele aldı. Ortaya çıkan korkunç bir harita ise, olası bir nükleer savaş karşısında dünyayı bekleyen felaketi gözler önüne serdi.
Posta.com.tr / Uzmanlar, 3. Dünya Savaşı'nın çıkması durumunda Birleşik Krallık'ın "yok olacağını" ve dünyadaki en güvenli yerlerin bile nükleer felaketten zarar göreceğini söylüyor. Daily Star’a konuşan Leicester Üniversitesi'nden Profesör Andrew Futter, Putin'in nükleer silahlara başvurarak hiçbir kazancının olmayacağını ancak kanlı bir iç savaşın kendisini çaresiz bırakacağını söylüyor. Futter Rusya'nın nükleer silah kullanma ihtimalinin çok düşük olduğunu söylüyor. Ancak Futter ve diğer uzmanlar, Soğuk Savaş döneminden bir haritaya dayanarak 3. Dünya Savaşı’nın çıkması durumunda ne kadar yıkıcı olacağını ortaya çıkardı. Cardiff Üniversitesi'nden Profesör Campbell Craig, ABD'nin Rus füzelerini zamanında yok etmesi konusunda ‘iyimser’ düşünüyor ve Batılı şehirlerin çoğunun enkaza dönüşmesini engelleyemeyeceğini kabul ediyor. Craig şunları söyledi:
NATO ile Rusya arasında bir nükleer savaş çıkarsa, Rusya, Avrupa ve ABD'deki çoğu şehir hedef alınır ve yok edilir. İngiltere var olmaktan çıkar. İşler ters gidebilir ve ABD, Rus cephaneliğinin bir kısmını imha edebilir, ancak bu iyimser bir düşünce.
Harvard Kennedy Okulu'ndan Profesör Matthew Bunn ise, gezegenin en kuytu köşelerinde bulunanların bile nükleer savaştan etkilenebileceğini söyledi. Bunn, savaşın patlak vermesi durumunda, nükleer silaha sahip büyük devletlerin başkentleri ve büyük şehirlerinin ilk işgal edilecek yer olacağını söyledi. Ancak nükleer yıkım herkesi etkileyebilir. Bombalanan şehirlerden çıkan dumanın üst atmosfere yükselebileceği, güneşi karartabileceği ve bir nükleer kış yaratabileceği için bu savaş, küresel olarak tarıma müdahale edebilir.
Öte yandan, nükleer teknoloji İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana çok gelişti. Futter, küçük bir nükleer silah kullanımının bile önemli küresel sonuçları olacağını söylüyor. Nispeten küçük sayılan iki nükleer bomba 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'de yaklaşık 200.000 insanı öldürdü. Bugünün nükleer silahları ise çok daha güçlü ve Rusya'nın kullanılabileceği birkaç bin nükleer silahı var. Nükleer bombalar sadece ölüm ve yıkım getirmekle kalmayacak, tüm Avrupa'yı etkileyecek olan muazzam miktarda radyasyon da yayacak.
KORKUNÇ HARİTA
1970'lerdeKİ bilgilere dayanan bir haritaya göre, 106 İngiltere şehri, muhtemel nükleer hedefler' olarak kabul ediliyor. Olası bir 3. Dünya Savaşı'nda Rusya ve müttefiklerinin bu bölgelere nükleer füze atmalarından endişe duyuluyor.
Profesör Craig, Soğuk Savaş dönemi haricince, krizde yeni bir oyuncunun ortaya çıktığını ve şimdi Çin'in öngörülen bir 3. Dünya Savaşı haritasında ağırlıklı olarak yer alacağını açıkladı. Çin’in devreye girmesi, artık işleri değiştirebilir. Zira Çin, 1962’de nükleer bir güç değildi. Ayrıca o zamanlar Sovyetler Birliği füzelerden ziyade bombardıman uçaklarına güveniyordu, bu yüzden ABD'ye ve belki de Batı Avrupa'ya verilen zarar günümüzdeki kadar kötü olmayabilirdi.