Amasya ili hem doğası hem de kültürel zenginlikleri açısından her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti konuk ediyor. Kral Kaya Mezarları ve Halifet Gazi Kümbeti gibi daha birçok tarihi alana sahip Amasya’nın elması tüm Türkiye’de sevilerek tüketiliyor. Peki, Amasya nerede, hangi bölgede? Şehir merkezinden geçen ırmağın adı ne? İşte, Amasya ili hakkında detaylar…
Amasya ili, Kaderimin Oyunu dizisi ile yeniden gündeme geldi. Tarihi ve doğal güzelliklere sahip bu ilin pek çok yerinin dizinin çekim mekanları olması nedeniyle televizyon izleyicileri Amasya nerede, hangi bölgede? Amasya'nın neyi meşhur, gezilecek yerleri nereler? araştırması yapmaya başladı. İşte merak edilen soruların yanıtları…
AMASYA NEREDE?
Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Amasya ilinin merkez ilçesinin adı yine Amasya’dır. 2019 yılında yapılan sayımla Amasya merkez ilçesinin nüfusu 150.828’dir.
Orta Karadeniz Bölümü'nde yer alan Amasya, Anadolu'nun eski yerleşim bölgelerinden biridir. Hititlerden başlayarak birçok uygarlığın merkezi olmuştur. Şehrin bilinen eski ismi söylendiği şekli ile günümüze kadar hiçbir değişikliğe uğramadan gelen Amasya’dır. Eski buluntularda ve kayıtlarda Amacia - Amesseia - Amaccia ismi görülmektedir. Amasya isminin açık bir biçimde, Pontos, Pers ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde ticarette kullanılan gümüş ve bronz sikkeler (paralar) üzerinde görmek mümkündür.
Bazı sikkeler üstünde Amaccia ya da Amacia isimlerine rastlanılmaktadır. Amasya’nın fethinden önce ve sonrasında da Türkler, Amasseia’yı ya da Amaccia, Amacia Türkçede söylendiği gibi Amasya şeklinde kullanmışlardır.
Tahminen MÖ 60 ve MS 19. yıllarda Amasya'da yaşadığı bilinen ve Coğrafya ilminin mucidi olarak ün salan Strabon, yazdığı ünlü coğrafya kitabında Amasya’dan Amasseia olarak bahsetmektedir.
ŞEHİR MERKEZİNDEN GEÇEN IRMAĞIN ADI NE?
Amasya'nın şehir merkezinden geçen ve şehre ayrı bir güzellik katan nehrin adı Yeşilırmak'tır.
AMASAYA'NIN GEZİLECEK YERLERİ
- Yedi Kuğular Kuş Cenneti
- Borabay Gölü
- Kral Kaya Mezarları
- Halifet Gazi Kümbeti
- Gümüşlü Cami
- Saraçhane Camii
- Bimarhane (Darüşşifa)
- Çakallar Tepesi
- Terziköy Kaplıcası
- Burmalı Minare Cami
AMASYA'NIN NEYİ MEŞHUR?
Amasya’’nın en meşhur yiyeceği bugün Türkiye’nin dört bir yanına hatta yurt dışına gönderilen elmasıdır. Bununla birlikte, bu Orta Karadeniz ilinde birçok yemek lezzetli bir şekilde yapılmaktadır ancak burayı ziyaret edenlere özellikle aşağıda belirtilen yemekleri yemeleri tavsiye edilir.
- Bakla Dolması
- Çatal Çorba
- Bat Yemeği
- Elma Tatlısı
- Patlıcan Çullaması
- Helle Çorbası
- Dene Hasudası
- Amasya Çöreği
- Eli Böğründe
- Amasya Usulü Keşkek
- Hasuda Tatlısı
- Ayva Gallesi
- Kalburabastı
- Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
- Sanat Sohbetleri’nin ilki Çanakkale Bienali’nde yapıldı
- ‘Çocuklar için kurduğumuz kitap kulübünde her hafta farklı yazarları ağırlıyoruz’
- Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 45. sayısı bu pazar bayilerde!
- Mağaradaki 86 bin yıllık yaşam Milliyet Arkeoloji'de