Batıcılık akımı aynı zamanda Garpçılık olarak da bilinmektedir. Osmanlı Devletinde 19. yüzyılda ortaya çıktığı bilinen bir siyasi görüşün adı olarak ifade edilebilir. Batıcılık aynı zamanda Batı yanlısı olma durumu olarak da bilinmektedir. Batıcılık ideolojisine göre Osmanlı İmparatorluğu'nun Batı karşısında geri kalmış olduğu vurgulanmaktadır. İşte, Batıcılık akımı hakkında merak edilen tüm detaylar.
Batıcılık akımına göre Osmanlı imparatorluğunun Batı karşısında geri kalmış bir devlet olduğu düşünülmektedir. Batı medeniyetinin devletin devamlılığı için her türlü alanda örnek alınması gerektiğine inanılmaktadır. Özellikle Avrupa devletleri ile yakın ilişkiler kurulması Batıcılık akımına göre zorunlu tutulmuştur.
BATICILIK AKIMI NEDİR?
Batıcılık akımının Osmanlı Devleti'nde ortaya çıkan bir siyasi görüş olduğu bilinmektedir. 19. yüzyılda ortaya çıkan Batıcılık akımına göre Batı yanlısı olma durumunu ifade ettiği söylenebilir. Batıcılık akımı aynı zamanda Garpçılık olarak da bilinmektedir.
Batı medeniyetinin örnek alınmasını zorunlu kılan bir ideoloji olarak bilindiğini söylemekte mümkün olmaktadır. Batıcılık fikir akımı birçok farklı özelliği ile ön plana çıkmakta olan bir ideolojidir.
Türk dil kurumu tarafından ise Batıcılık kelimesinin Garpçılık ve Batıcı olma durumu olarak bilindiğini söylemek mümkün olmaktadır. Tarihsel açıdan da batıcılık fikir akımının önemli bir yere sahip olduğu ifade edilebilir. Yenilik hareketlerinden birisi olarak bilindiğini söylemekte mümkün olmaktadır. Tanzimatla birlikte ekonomiyi düzeltme ve Osmanlı devletini kurtarma amacına sahiptir.
BATICILIK AKIMI TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?
Batıcılık akımı Beşir Fuat tarafından öne atılmıştır. Bu akımın en önemli temsilcileri arasında ise Namık Kemal, Şinasi ve Ziya Paşa yer almaktadır. Özellikle dönemin edebiyatçıları tarafından Batıcılık akımının desteklendiğini söylemek mümkün olmaktadır. Akımın en önemli temsilcileri;
Tevfik Fikret,
Beşir Fuat,
Abdullah Cevdet,
Celal Nuri olarak bilinmektedir.
Özellikle Abdullah Cevdet tarafından topyekün Batılılaşma savunulmaktadır. Batıcıların önde gelen isimlerinden birisi de Kılıçzade Hakkı olarak tanınmaktadır. Batıcılık akımı 18. yüzyılın başından itibaren gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.
BATICILIK AKIMI ESERLERİ NELERDİR?
Batıcılık akımının III. Selim dönemine kadar götürülebilecek yenileşme hareketlerini kapsadığı söylenebilir. Batı tarzında olan devlet yapısının toplumsal değişimi sağlayacak biçime dönüştüğü ifade edilebilir. Dönem dönem farklı isimlerle de karşımıza çıkan bir akım olarak görüldüğü bilinmektedir.
Çağdaşlaşma, Avrupailik, muasırlaşma, modernleşme ve batılılaşma olarak farklı isimlerle bilindiği söylenebilir. Batılılaşma hareketleri özellikle Lale Devri'nde başladığı bilinen bir fikir ideolojisi olma özelliğine sahiptir. Tüm batıcılar görüşlerini içtihat dergisinde yayınlamıştır.
Batıcılık Akımı Özellikleri Nelerdir?
Batıcılık akımına göre kızlar için okullar açılacaktır. Şehzadelere eğitim verilecektir. Medreseler kapatılacak ve yerine batı tarzında eğitim verilen okulların açılacağını söylemek mümkün olmaktadır. Kadınların istediği gibi giyinebilmesi söz konusu olacaktır. Medreselerin kapatılmasıyla yerine batı tarzında eğitim veren okular açılacaktır.
Cüppe ve sarık sadece din adamları tarafından kullanılacaktır. Tanzimat dönemiyle birlikte devlet anlayışı, Batı hukuku, hürriyet, eşitlik ve meşrutiyet gibi kavramların geldiğini söylemekte mümkün olmaktadır.
- “Akıl Hastanesinde 5 Yıl” okuyucularını gerçek bir yaşam hikayesiyle buluşturuyor
- Krepen Pasajı’nın tarihini anlatan kitap yayımlandı
- Anita Taylor’ın ‘Moonbaker’ sergisi Vision Art Platform'da
- Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 46. Sayısı Bu Pazar Bayilerde!
- Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de