Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, şehirlerin somut ve somut olmayan miraslarını herkesle buluşturmayı, şehirleri markalaştırmayı hedefleyen bir kültür ve turizm atılımı. Katılımcı sayısıyla bugün dünyanın en büyük festivali haline gelen Türkiye Kültür Yolu Festivali, Avrupa’nın en seçkin kültür sanat festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine de kabul edildi. Yaklaşık 8 aylık bir kültür-sanat yolculuğu olan festivalin on dördüncü durağı ise Diyarbakır Kültür Yolu Festivali.
HÜLYA ÇAYLAK
9 GÜNDE 247 ETKİNLİK
12 Ekim’de başlayan ve 20 Ekim’e kadar devam edecek olan Diyarbakır Kültür Yolu Festivali’nin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, bu yıl 3’üncüsü düzenlenen festivalle ilgili şunları söyledi: “Diyarbakır bu yıl da 9 gün boyunca 46 noktada 247 etkinliğin düzenleneceği festivale ev sahipliği yapacak. Festival şehrin var olan turizm hareketliliğine de ek bir katkı yaratıyor. Gerek civar şehirlerden gerek ülkemizin diğer şehirlerinden ve hatta yurtdışından bu festival büyük bir ilgi görüyor.”
OTELLERİN YÜZDE 90’I DOLDU
Festivalin şehre olan ekonomik katkısından bahseden Mumcu, “Festival nedeniyle Diyarbakır’daki otellerin doluluk oranı ‘ölü sezon’ denilen dönemde yüzde 90’a ulaştı. Esnaf da festivalin değerinin farkında, ‘9 günde 3 aylık iş yapıyorum. Ayrıca öğrencilere de istihdam sağlıyorum’ diyor. Festival turizm potansiyeline hareketlilik katacak.” diye konuştu. Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Festival Direktörü Selim Terzi de “Öte yandan bakanlık olarak İlçe belediyelerinin yöresel festivallerine de ekonomik olarak destek veriyoruz. Bir nevi can suyu olsun istiyoruz” dedi.
ANADOLU’YA OPERA VE BALEYİ GÖTÜRECEK
Festivalin açılışına katılan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Tan Sağtürk, 20 kültür yolu festivaline ek olarak 2024-2025 sezonunda ‘1. Anadolu Opera ve Bale Festivali’ projesini gerçekleştireceklerini söyledi. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Tamer Karadağlı da yıllardır herhangi bir görevlendirme yapılmadığı halde ücret almaya devam eden devlet sanatçılarıyla ilgili, yeni görevlendirmeler yapılacağını dile getirdi. Sinema Genel Müdürü Birol Güven ise Türk dizilerinin 150 ülkede 1 milyar insan tarafından izlendiğini belirterek, “Sinemada ise yapımcıdan çok yatırımcıya ihtiyaç var” dedi.
TURİZMİN PARLAYAN ŞEHRİ
Diyarbakır’ın turizm potansiyeli yüksek bir şehir olduğunu belirten Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu da şu bilgileri verdi: “Yapılan kazı çalışmalarına göre şehrin tarihi milattan önce (M.Ö) 12 bin 500 yılına kadar gidiyor. İlk yerleşik hayata bu topraklarda geçildi, tarım burada başladı, ilk buğday burada üretildi. Ayrıca inanç turizmi merkezi burası. Festivalin de katkısıyla Diyarbakır önümüzdeki yılların turizmde parlayan şehri olmaya en büyük adaydır.”
- Altın Baklava Film Akademisi IX. Uluslararası Öğrenci Film Festivali'ne rekor katılım... Ödüller sahiplerini buldu
- 2024 Notre-Dame de Sion Liseliler Edebiyat Ödülü’nü Laetitia Colombani kazandı
- “Yıldız Anneler” kitabı raflarda yerini aldı
- “Akıl Hastanesinde 5 Yıl” okuyucularını gerçek bir yaşam hikayesiyle buluşturuyor
- Krepen Pasajı’nın tarihini anlatan kitap yayımlandı