Tolga Meriç, ‘Pati İzleri’ adlı kitabında, bir anne kediyle yavrusunun küçücük dünyasına, hayatın sevgide ve acıda yoğunlaşan o büyük hikâyesini sığdırmış.
Semih BÜYÜ
Hayat, insanın yüklediği anlamlarla gerçeğinden uzaklaşıp sık sık bir kurguya dönüşür. Hayatın aslı, kurgusuyla yer değiştirip görünmez olur. Ama sonra, çoğu zaman edebiyatın kurgusu devreye girer ve hayat kitaplarda tekrar kendi gerçeğine kavuşmaya başlar. Tolga Meriç “Pati İzleri”nde, hayatın bu bir görünüp bir kaybolan aslına, bir anne kediyle yavrusunun gözlerinden bakmış.
Değişmez kedi yasası
Kitapta, kendi başına hayatta kalma zamanı geldiği için annesi tarafından terk edilen ve bir sabah uyandığında bunu fark eden yavru kedi Bıdık'ın öyküsüne dâhil oluyoruz. Ayrılığın değişmez bir kedi yasası olduğunu, er geç yaşanacağını ve bunun sevgiden, yaşama kendi kendine tutunmasının gerekliliğinden kaynaklandığını bilen Bıdık, önceleri başına geleni kabul etmek istemiyor. Bir yandan kendini yabancısı olduğu insanlardan korumaya çalışırken bir yandan da araba altlarında, bahçelerde, ağaç tepelerinde annesini aramaya başlıyor. Yemeden içmeden kesilip inatla annesinin dönmesini bekliyor.
Beklerken, annesiyle geçirdiği ve hayatı tanıdığı, yaşamayı öğrendiği eşsiz zamanları düşünüyor. Annesinin bıraktığı uyku mesajlarını, anlattığı hikâyeleri, verdiği “Görme”, “Unutma”, “Büyüme” ve “Sevgi” derslerini, hayatta tek başına kaldığında bu derslerden nasıl yararlanması gerektiğini hatırlıyor tek tek ama umut etmekten de asla vazgeçmiyor. Zayıflayıp hastalanıncaya kadar annesini aramakta ve onun döneceğine inanmakta ısrar ediyor...
Her yaşa hitap ediyor
Bütün canlıların sevgide ve acıda, bu iki saf duyguda yoğunlaştığını, bunlar sayesinde hayatlarına yön verip kâh doğru kâh yanlış kararlarla yola çıktıklarını hatırlatan "Pati İzleri"nin en güzel yanı, çocuk kitabı gibi görünmesine rağmen her yaşa, her kesime hitap edecek bir dil, disiplin ve içgörüyle yazılmış olması. Selim İleri’nin kitabın kapağına taşınan cümleleri bunu en güzel şekilde anlatıyor: “Pati İzleri yürek yakıcı bir anlatı; kediler arasında geçiyor, belki çocuklar için yazılmış. Belki diyorum; çünkü iletisi büyüklere sesleniyor: Merhametsiz bir dünyaya boyun eğmeyiniz!”
Psikolojiden sosyolojiye, eğitime, kent kültürüne dair birçok alanda farklı nüveler barındıran "Pati İzleri", insanların da görmesi ve takip etmesi gereken izler olduğunu, bunları kaçırmaması gerektiğini, hayatın inişlerini ve çıkışlarını çoğunlukla bu izlerin belirlediğini fısıldıyor. Ve illa bir kategoriye dâhil edilecekse, "Pati İzleri" en çok, Bilge Karasu'yu anarak söyleyelim, "kedi edebiyatı"na yakışıyor.
Pati İzleri
Tolga Meriç
Resimler: Pınar Tuba Karamızrak
Epsilon Yayınevi
68 sayfa
- İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Eracun oldu!
- Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 47. sayısı bu pazar bayilerde!
- Kitap tutkunları kaçırmasın!
- Altın Baklava Film Akademisi IX. Uluslararası Öğrenci Film Festivali'ne rekor katılım... Ödüller sahiplerini buldu
- 2024 Notre-Dame de Sion Liseliler Edebiyat Ödülü’nü Laetitia Colombani kazandı