Kültür - Sanatİstanbul Kitap Fuarı gün sayıyor
Paylaş
İstanbul Kitap Fuarı gün sayıyor

Türkiye’nin en büyük kültürel etkinliklerinden biri olan TÜYAP Kitap Fuarı, 2 Kasım’da 41’inci kez kapılarını açıyor.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından 1982’den bu yana düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı, bu yıl 2-10 Kasım’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılacak. Her yıl yarım milyona yakın ziyaretçisi ile alanında en köklü ve Avrupa’nın en büyük fuarlarından biri olan fuarda, yüzlerce yayınevi ve yazar okurlarıyla buluşacak. 1987 yılında Fazıl Hüsnü Dağlarca ile başlayan onur yazarlığı uygulaması ile değerli edebiyat insanlarının onurlandırdığı fuar, düzenlenen yüzlerce etkinlikle fuar sürecinde kentte büyük bir edebiyat ve kültür şöleni yaratacak.

Haberin Devamı

ONUR YAZARI YALVAÇ URAL

Tüyap Kültür Fuarları Danışma Kurulu kararıyla çocuk ve gençlik edebiyatının önde gelen isimlerinden Yalvaç Ural, 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın “Onur Yazarı” olarak belirlendi. Yalvaç Ural’ın masalsı dünyası, çocuk ve gençlik edebiyatına yaptığı katkılar bu sene fuarın ana eksenini oluşturacak. 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda hayal gücünün ve keşfin altın çağı olan çocukluğun önemi ve değeri kutlanacak. Fuar kapsamında düzenlenecek etkinliklerde, çocukların zihinsel ve duygusal gelişimlerine katkıda bulunacak, onları okumaya teşvik edecek ve hayal güçlerini özgürce kullanmalarına imkan tanıyacak faaliyetler de yer alacak.

İstanbul Kitap Fuarı gün sayıyor

BİR İKONUN KİŞİSEL DÜNYASINA YOLCULUK

Haberin Devamı

‘Frida Kahlo’nun Günlükleri’ sergisi, Türkiye’de ilk kez İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında İstanbul Grand Pera Tarihi Bina’da ziyarete açıldı. Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun kişisel günlüklerinden esinlenerek hazırlanan fiziksel ve dijital sergi, aynı zamanda dünyada günlükler özelinde hazırlanan ilk sergi olma özelliğini taşıyor. Fiziksel ve dijitalin kombinasyonu olan sergi, Kahlo’nun içsel dünyasına ve sanatsal yolculuğuna derin bir bakış açısı sunuyor. Frida Kahlo’nun günlüklerinde yer alan düşünceler, duygular ve ilham kaynaklarıyla doğrudan bir etkileşim kurma fırsatı sunan sergi, 26 Ekim’e kadar ziyaret edilebilir.

‘EĞİTİMDE EDEBİYAT’ BULUŞMASI

Günışığı Kitaplığı'nın her branştan ve düzeyden öğretmenler, kütüphaneciler ve eğitim yöneticileri için düzenlediği 17. Eğitimde Edebiyat Semineri, yarın yapılacak. Türkiye’nin dört bir yanından eğitimciler, öğrencileri edebiyatla buluşturmanın yeni ve yaratıcı yollarını keşfetmek için FMV Işık Okulları Nişantaşı yerleşkesinde bir araya gelecek. 2010 yılından bu yana düzenlenen seminerin bu yılki açılış konuşmasını akademisyen, filozof Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, kapanış konuşmasını yazar-şair Murathan Mungan yapacak. Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni-yazar Mine Soysal’ın konuğu, Çınar Yayınları Yayın Yönetmeniyazar Burcu Aktaş olacak. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serhan Ada, Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Buket Sönmez, Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi-su uzmanı Dr. Akgün İlhan ve çağdaş edebiyatımızın sevilen genç kuşak yazarlarından Tolga Gümüşay özgün içerikler sunacak. Kahramanmaraş, Bursa ve İstanbul’dan 4 öğretmen, öğrencileriyle gerçekleştirdikleri yaratıcı okuma uygulamalarını meslektaşlarına aktaracak, yeni ve etkili yollar örnekleyecek. Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın 2024 kazananları da seminer kapsamında düzenlenecek törenle ödüllerini edebiyatçıların elinden alacak. Yarışmanın proje başkanı-editör Dr. Müren Beykan, 6-7 ve 8. sınıfların katıldığı yarışmanın 14. yılını değerlendirecek ve “macera” temalı öykülerin yansımalarını aktaracak. Katılım için Günışığı Kitaplığı internet sitesindeki Kayıt Formu’nun doldurulması gerekiyor.

Haberin Devamı

ACI, AŞK, AİLE DİNAMİKLERİ VE KARDEŞLİK BAĞI ÜZERİNE…

İNTERMEZZO

Haberin Devamı

İrlandalı yazar Sally Rooney’in kaleme aldığı İntermezzo, Can Yayınları etiketiyle okurla buluştu. Romanın kahramanları 30’lu yaşlarındaki beyaz yaka avukat Peter ve 22 yaşındaki profesyonel satranç oyuncusu Ivan… Birbirine hiç benzemeyen iki erkek kardeşin arzu, çaresizlik ve olasılıklarla dolu yeni bir ara faslın eşiğindeyken gerçek sevgiyi ve hayatta anlam arayışını konu alan İntermezzo, son yılların en çok okunan fenomen yazarı Sally Rooney’nin son başyapıtı. Başka insanların talepleri bitmez, yalnızca çoğalır. Hep daha karmaşık, daha zordur. Bu da, diye düşünüyor, daha çok hayat, hayatın hep daha fazlası demenin bir başka yolu.

İstanbul Kitap Fuarı gün sayıyor

28. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ’NDE SHAKESPEARE RÜZGARI ESECEK

28. İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl 22 Ekim-19 Kasım tarihlerinde yönetmen, oyuncu ve akademisyen Mehmet Birkiye’nin küratörlüğünde gerçekleşiyor. İKSV 28. İstanbul Tiyatro Festivali, 5 uluslararası gösteri ve yeni tiyatro sezonuna yön verecek 14 yerli yapımla sanatseverlerle buluşuyor. Dünya tiyatrosunun çarpıcı örneklerini İstanbul’da ağırlamaya devam eden festivalde bu yıl sıradışı Shakespeare yorumları öne çıkıyor. Shakespeare’in üç büyük klasiği, üç yönetmenin yorumuyla festivalin konuğu oluyor.

Haberin Devamı

ÖZEL BİR SEÇKİ

Çağımızın en önemli yönetmenlerinden Declan Donnellan’ın yorumuyla Marin Sorescu Ulusal Tiyatrosu’nun sahnelediği ‘Hamlet’, ödüllü yönetmen Nikita Milivojevic’in Sırp Ulusal Tiyatrosu ile sahneye koyduğu ‘Macbeth’ ve çağdaş tiyatronun dehalarından Thomas Ostermeier’in yönettiği Schaubühne Berlin yapımı ‘III. Richard’ bu yıl festival izleyicisiyle buluşuyor. Yerli program, günümüz tiyatrosuna farklı soluklar getirecek yeni yapımlardan bir seçkiye yer veriyor; genç kuşak tiyatroculara alan açarken tiyatroda yeni arayışların peşine düşüyor.

FİLMEKİMİ YİNE DOPDOLU

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 3 Ekim Perşembe günü Joker: İkili Delilik filmi ile başlayan “Filmekimi” devam ediyor. Cannes, Venedik, Sundance ve Toronto gibi festivallerde heyecanla karşılanan pek çok yapımı izleyiciyle buluşturan Filmekimi, kapılarını bu yıl 23. kez açtı. İstanbul dışında Diyarbakır, Ankara ve İzmir’de de gerçekleşecek olan Filmekimi, Diyarbakır’da 10-13 Ekim, Ankara’da 17-20 Ekim, İzmir’de ise 24-27 Ekim tarihlerinde izleyiciyle buluşacak. Festival programına filmekimi web sitesi filmekimi.iksv.org adresinden ulaşılabilir.