Kültür - Sanat Japon anime yönetmeni Isao Takahata hayatını kaybetti! Isao Takahata kimdir?
Paylaş
Japon anime yönetmeni Isao Takahata hayatını kaybetti! Isao Takahata kimdir?

Ateşböceklerinin Mezarı, Prenses Kaguya Masalı, Pom Poko gibi başarılı filmlere imza atan Isao Takahata 82 yaşında hayatını kaybetti. Peki Isao Takahata kimdir? İşte tüm ayrıntılar...

Studio Ghibli’nin kurucularından Japon anime yönetmeni Isao Takahata 82 yaşında hayatını kaybetti. Studio Ghibli sözcülerinden biri “Takahata’nın hayatını kaybettiği bilgisi doğru. Ancak şu anda başka açıklama yapamıyoruz.” şeklinde bir açıklama yaptı. Vatandaşlar Isao Takahata kimdir? sorusunu cevabını arıyor. Detaylar aşağıda...

Son filmi Prenses Kaguya Masalı, Takahata’nın 2014 Oscar Ödülleri’nde En İyi Animasyon Filmi adayı olmasını sağlamıştı. Birçok insan, İkinci Dünya Savaşı’nda geçen ve iki öksüz kardeşin hikayesini anlatan 1988 yapımı Ateşböceklerinin Mezarı (Grave of the Fireflies) filmini Takahata’nın başyapıtı olarak kabul ediyor.


ISAO TAKAHATA KİMDİR?


29 Ekim 1935 doğumlu Isao Takahata 1959 yılında Tokyo Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuş, ardından yeni kurulan Toei Doga animasyon şirketine (bugünkü adıyla Toei Animation) katılmıştır. Burada kısa bir süre sonra Hayao Miyazaki ile tanışmış, ve ilk filmi Güneşin Prensi Horus filmini yönetmiştir. Sanatsal başarısına rağmen filmin ticari başarı elde edememesi nedeniyle Miyazaki ile birlikte şirketten ayrılmışlardır. Birçok anime yönetmeninin aksine, Takahata yönetmenlikten önce hiç animatörlük görevi yapmamıştır.

Miyazaki'ye göre Takahata'nın hobileri "müzik ve çalışmak"tır. Ünlü Japon yönetmen Yasujiro Ozu Takahata'nın babası tarafından büyütülmüştür.

Japonya’daki Mie prefektörlüğünde doğan Takahata, kariyerine 1959 yılında Toei animasyon stüdyosunda başladı. Uzun yıllar birlikte çalışacağı Hayao Miyazaki ile de bu stüdyoda tanıştı. 1985 yılında Takahata ve Miyazaki Japon film stüdyosu Studio Ghibli’yi kurdu. İkili, medya tarafından sık sık hem arkadaş hem rakip olarak tasvir ediliyordu.

Uzun ve başarılı kariyeri boyunca Dün Gibi (1991) ve Pom Poko (1994) dahil olmak üzere 20 civarında film üreten Takahata, Heidi, Alpler’deki Kız (Alps no Shojo Heidi) animasyon serisinin senaristliğini üstlenmişti.

Haberin Devamı