Türk milletinin kurtuluş mücadelesi yurdumuzun her köşesinde sayısız müzede çeşitli şekillerle anlatılıyor. Tüm zorluklara rağmen verilen ölüm kalım savaşı, bir milletin vatanını yeniden inşası tekrar tekrar hatırlatılıyor. İşte, Kurtuluşumuzun hikayesi Eskişehir’de Kurtuluş Müzesi’nde yeni teknolojilerle donatılmış şekilde ziyaretçilere sunuluyor.
Arife Kübra Zımba – Posta.com.tr Doğası, havası ve insanları derken tarihi dokusuyla da ülkemizin en gözde illerinden Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük dördüncü şehridir. Öte yandan Eskişehir halkının, Kurtuluş Savaşı’nda verdiği olağanüstü mücadelesi ile de tarihin dönüm noktasında önemli rol oynayan illerdendir. Eskişehir halkının canını ortaya koyarak yürüttüğü mücadele ise alışılmışın dışında hazırlanmış Kurtuluş Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor...
YAŞANMIŞLIKLARA TANIKLIK ETMİŞ BİR MÜZE!
Eskişehir’in en çok merak edilen ve ziyaret edilen Odunpazarı evleri içerisinde yer alan Kurtuluş Müzesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilerek ziyaretçilere açılmış. Müze oldukça küçük ancak verilebilecek maksimum verimle hazırlanmış. Günümüz teknolojileri ile donatılarak Kurtuluş Savaşı en basit, yalın ve anlaşılır şekilde 7’den 70’e anlatılabilir hale getirilmiş.
Kurtuluş Müzesi’nin en ilgi çeken yanı ise tarihe tanıklığı. Detaylar öğrenilince, neden küçük bir yapı tercih edildiği anlaşılıyor. Müze binası Millî Mücadele sırasında İsmet İnönü’nün I. İnönü Savaşı’nda karargah olarak kullandığı konaktır.
Kurtuluş Müzesi, 2015 yılında restore edilmiş ve 29 Ekim 2016 yılında da ziyaretçilere açılmıştır. İnönü Savaşları sırasında İsmet İnönü’yü söz konusu konakta misafir eden ise Fatma Aslanpay olmuştur.
Müzenin giriş katında çocuklara yönelik özel bir bölüm yer alıyor. Üst katta ise; Kurtuluş Savaşı’nın dönemin karikatürlerinde ele alınışına yer verilmiş. Öte yandan her odada kapsamlı bilgi ve görsele ulaşılabilecek interaktif ekranlar bulunuyor. Bir sonraki odada dönemin gazeteleri sergileniyor. İsmet İnönü’nün savaş stratejisini planladığı bir diğer odada ise interaktif harita ile İnönü Savaşı anlatılıyor. Ziyaret edilen ve en etkileyici bölüm ise Kurtuluş Savaşı’nın anlatıldığı muhteşem sinevizyon odası...
- Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 46. Sayısı Bu Pazar Bayilerde!
- Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
- Sanat Sohbetleri’nin ilki Çanakkale Bienali’nde yapıldı
- ‘Çocuklar için kurduğumuz kitap kulübünde her hafta farklı yazarları ağırlıyoruz’
- Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 45. sayısı bu pazar bayilerde!