Kültür - SanatÖdüllü eser ‘Açık Yapıt’ Londra’da yeniden sahnede!
Paylaş
Ödüllü eser ‘Açık Yapıt’ Londra’da yeniden sahnede!

Melek Zeynep Bulut'un ödüllü eseri 'Açık Yapıt' bu kez de dünyaca ünlü isimler ile birlikte London Design Festival’de yer alacak. Bir eserin ötesinde adeta bir manifesto niteliği taşıyan 'Açık Yapıt' daha sonra Türkiye'de sergilenecek.

Melek Zeynep Bulut’un performatif, deneysel bir mekân kurgusu olan eseri “Açık Yapıt”, yolculuğuna 16-24 Eylül’de London Design Festival’de devam edecek. Bir eserin ötesinde adeta bir manifesto niteliği taşıyan “Açık Yapıt”ın tasarımcısı Bulut, 20. yıl özel edisyonunda Londra Dünya Tasarım Başkenti resmi misyonunu üstlenen London Design Festival’e davet edilen tasarımcılardan biri olmuştu.

Haberin Devamı

AÇIK YAPIT LONDRA'DA

Başarılı sanatçı bu kez Victoria & Albert Museum, Chanel, Mini Cooper gibi dünya devleri ile “Açık Yapıt”ı sergileyerek dünya sahnesine çıkacak. Ana sponsoru HalkBank olan “Açık Yapıt”, Türk Hava Yolları taşıma sponsorluğu ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi desteği ile London Design Festival’de sergilenecek.

Ödüllü eser ‘Açık Yapıt’ Londra’da yeniden sahnede

“Açık Yapıt”ın hikâyesinin evrilerek devam etmesini öncelikli misyonlarından biri olarak belirleyen ve aynı zamanda bu yıl Royal Academy yaratıcı kurulu üyeleri arasında da yer alan Melek Zeynep Bulut, London Design Biennale’nin ardından London Design Festival’e de ödüllü eseri “Açık Yapıt” ile katılmayı tercih etti.

"SINIRLARI BULANIKLAŞTIRAN TEATRAL BİR ANIT"

Somerset House’da yer alan Londra Tasarım Bienali’nde Türkiye’yi temsil ederek dikkatleri üzerine çeken “Açık Yapıt” adlı eser, 47 ülke ve çeşitli üniversiteler arasından seçilerek Public Award’ı kazanmıştı. “Açık Yapıt” bir formun ötesine geçerek, bazı temsillerin yerinden oynamasını simgeliyor. Ve tanımların anlamını yitirdiği, sınırların bulanıklaştığı günümüzde teatral bir anıt olarak sembolleşiyor.

Haberin Devamı

Ödüllü eser ‘Açık Yapıt’ Londra’da yeniden sahnede

Bu yıl 20. edisyonunu kutlayacak olan London Design Festival, Londra dünya tasarım başkenti resmi misyonunun da ev sahibi. Festival, dünyanın önde gelen tasarım etkinliklerinden biri olarak birbirinden yaratıcı uluslararası tasarımcıları bir araya getiriyor. Tasarım endüstrisinin büyümesinde kilit bir rol oynayan festival daha önce de Zaha Hadid, Vivienne Westwood, David Adjaye, Thomas Heatherwick gibi önemli isimleri ağırlamış ve eserlerini sahnelemişti.

LONDRA'DAN SONRA TÜRKİYE'DE DE SERGİLENECEK

London Design Festival kapsamında Londra'nın ikonik noktalarından Thames Nehri üzerinde, tarihi Tate Modern Müzesi ve ikonik London Eye hizasında sergilenecek “Açık Yapıt”, sergi süresince çeşitli paralel etkinlikler de izleyiciyle buluşacak.

Büyüyerek yolculuğuna devam eden “Açık Yapıt”, kısa zaman sonra Türkiye’de de fiziksel olarak izleyici karşısına çıkacak. Konuyla ilgili detaylı bilgilendirme ise ilerleyen günlerde yapılacak.

Haberin Devamı

Ödüllü eser ‘Açık Yapıt’ Londra’da yeniden sahnede

Açık Yapıt hakkında:

“Açık Yapıt” eşik ve dönüşüm metaforlarının etrafında şekillenen, performatif bir mekân ve teatral bir geçişler sergilemesi. Eser, insanlık tarihi boyunca güç, sınır belirleme ve toplumsal hiyerarşi temsili olan kavramlarla ve bunların anlamlarıyla ilgili tartışmayı temel alıyor. Tıpkı bir enstrüman gibi çalışan hareketli ve sesli yüzeylerin oluşturduğu soyut kapılar ve dolaşım plânı ziyaretçiyle etkileşime geçerek onu yerleşimin bir parçası hâline dönüştürüyor.

Ödüllü eser ‘Açık Yapıt’ Londra’da yeniden sahnede

Algı ve madde üzerinden bir deneyim sunan “Açık Yapıt”, temellerini kapı, geçiş ve eşik kavramları üzerine kuruyor. Yerleştirme, anıtsal bir diziliş ve büyüklükle öne çıkıyor. Ziyaretçilerin bu deneysel mekâna temas etmesi ile de bu dokunulmazlık yerini sesin ve esnekliğin birleşimine devrediyor. Yerleştirme diğer taraftan da ziyaretçilerini “yeni dünyaya” dair nazik bir soru işareti bırakan bir oyun alanına davet ediyor.

Ödüllü eser ‘Açık Yapıt’ Londra’da yeniden sahnede

Melek Zeynep Bulut’un çalışmaları mimarlık, heykel, psikoloji ve davranış bilimlerinin bir sentezinden oluşuyor. Yapıtlarında soyut ve somut deneyimler heykel-mekân - mekân-içgüdüsel deneyim analizleri ile işleniyor. Sanatçı, yapıtlarını kamusal alana bir temas nesnesi olarak yerleştiriyor ve sahneler yaratıyor. Görsel algıyı fiziksel ve ruhsal boyutta sorgulatan bu deneyim yeni dünya, insan ve toplum için de “yeni iletişim”e dönüşüyor.

Haberin Devamı

1989 İstanbul, Beyoğlu doğumlu sanatçı, resim ve heykel temelli eğitiminin ardından mimarlık ve tasarım alanında lisans ve yüksek lisans eğitimlerini tamamladı. Halen hem İstanbul hem de Paris'te multidisipliner bir stüdyo olarak üretimlerini sürdürmektedir.