Kültür - SanatSema nedir, nereye denir? Semazen kime denir, amaçları nelerdir?
Paylaş
Sema nedir, nereye denir? Semazen kime denir, amaçları nelerdir?

Arapça kökenli sema sözcüğü gökyüzü anlamına gelir ancak tek anlamı bu değildir. Sema aynı zamanda dinlemek anlamı da taşır. Tasavvuf inancı içerisinde semazenlerin yaptıkları gösteriye "sema" adı verilir. Sema nedir, nereye denir? Semazen kime denir, amaçları nelerdir? İşte, tüm detaylar.

İslam dininde çeşitli ayinler eşliğinde bütünleşme yapıldığı bilinir. Bunlar içerisinde sema gösterisi önemli bir yer tutar. Çünkü bu gösterilerde semazenler tarafından önemli bir inanç anlayışı gözler önüne serilir. Ayrıca yapılan gösterilerde dini daha etkili şekilde sunma şansı bulunur.

Haberin Devamı

Sema nedir, nereye denir Semazen kime denir, amaçları nelerdir

SEMA NEDİR, NEREYE DENİR?

Sema sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiş bir sözcüktür. Anlamlarından biri yaygın olarak bilinen anlamıyla gökyüzü şeklindedir. Diğer anlamı ise dinlemek olarak bilinir.

Sema için gökyüzünde derin bir katman demek de mümkündür. Bu kavram somut özelliklerinden daha çok soyut özellikleri ile dikkat çeker. Zamanla İslam dini içerisinde yapılan dönmeye dayalı gösterilere verilen ad olmuştur.

Sufi geleneğinde, sufinin musiki nağmelerini dinlerken sesi ve anlamı işitmesi, vecde gelip hareket etmesi ve kendinden geçip dönmesi sema etmek olarak tanımlanır. Sema veya Sama olarak da geçer ve bir tasavvuf terimidir.

SEMAZEN KİME DENİR, AMAÇLARI NELERDİR?

Sema sözcüğü gökyüzü ve dinlemek anlamlarına gelir. Bununla birlikte tasavvuf inancına göre kendi etraflarında dönerek gösteri yapan Sufilerin sema yaptıkları görülür. Yani sema sözcüğü derin bir anlama sahip olarak tasavvuf inancında karşımıza çıkar. Sema gösterisini yapan kişilere ise Semazen adı verilir.

Haberin Devamı

Semazenlerin yaptığı sema gösterisi aslında bir dini ayindir. Sema gösterisi de sembolik açıdan kainatın oluşumunu ve insanın alemdeki dirilişini anlatır.

Tasavvuf inancına göre dini bir ayin olan sema; kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, Allah'a olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip 'İnsan-ı Kâmil' e doğru yönelişini ifâde eden sembolik bir kavramdır. Bu doğrultuda derin bir anlama sahiptir ve semazenler de sema ederken aslında bir anlamda ibadet ederler.

NASIL SEMA EDİLİR?

Semazenler ney gibi dini çalgılar eşliğinde zikir ederler. Zikir sırasında kolları iki tarafa doğru açıktır. Sağ avuç gökyüzüne, sol avuç ise yeryüzüne doğru çevrilir. Yapılan gösteride Hak’tan alıp halka dağıtma amacı güdülür. Sağ avuç Hak'ka uzanır, sol avuç ise Hak'tan aldığını kula verir.

Semazenler, başlarını sağa eğerek dönerler. Sema sırasında sol ayak üzerinde dönülür. Sema gösterisi (zikir) sırasında gözler yarı açıktır. Semazenin dönüş ekseni kafa, sol bacak ile kalpten geçer.

SEMAZENLERİN ZİKİR SIRASINDA BAŞI DÖNER Mİ?

Haberin Devamı

Odyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fuat Yöndemli, insanın denge merkezinin iç kulağında olduğunu belirtiyor. İç kulakta da üç adet yarım daire kanalı bulunuyor ve bu kanalların birbirine uzaklığı eşit. Semazenler dönüş sırasında başlarını 20-25 derece kadar sağa eğiyor. Bu sayede üç kanal eşit olarak uyarılıyor ve baş dönmesi yaşanmıyor.

13 yaşındaki Yusuf, 7 yıldır sema dönüyor13 yaşındaki Yusuf Mevlevi, 6 yaşında Halep'te Mevlevi dergahında başladığı semazenliğe, şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun en küçük üyesi olarak devam ediyor.