Zeytin dalı, Antik Yunanistan geleneklerine dayanan ve Batı kültüründe barışı veya zaferi simgeleyen bir sembol. "Zeytin dalı ne anlama gelir", "zeytin yaprağı ne demektir" diyenler için "zeytin dalı"na dair bir diğer rivayet de şöyle: Nuh tufanından sonra beyaz bir güvercin Hz. Nuh'un gemisine tufan sonrası canlılık belirtisi olarak, ağzında zeytin dalı ile döner. İşte bu nedenle zeytin dalı veya zeytin yaprağı da barışın simgesi olarak görülür.
Zeytin dalı, yüzyıllardır barışın simgesi olarak kullanılan bir sembol. Rivayete göre beyaz bir güvercin Hz. Nuh'un gemisine tufan sonrası canlılık belirtisi olarak, ağzında zeytin dalı ile döner. Bu nedenle zeytin dalı da yüzyıllardır barışın simgesi olarak kabul edilir. Hatta bu nedenle zeytin dalına dair görsellerde her zaman zeytin dalı beyaz bir güvercinin ağzında resmedilir.
"Zeytin dalı ne demek, zeytin yaprağı neyi simgeler" diye soranlar için Hz. Nuh'un dışında bir diğer rivayet ise Yunan mitolojisinden gelir. Yunan mitolojisine göre nedeniyle, zeytin yüzyıllardır barışın simgesi kabul ediliyor.
Yunan mitolojisinde "zeka, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçası" olarak anılan Athena, Atina'nın sahibi olabilmek için yine Yunan mitolojisinde denizler ve depremler tanrısı olarak bilinen Poseidon ile bir yarış içerisindedir. Bu nedenle Poseidon, üç dişli mızrağını Akropolis'e saplayarak deniz suyunun fışkırmasına neden olur, bu sayede şehri fetheder. Zeka tanrıçası Athena ise buna karşılık olarak şehre bir zeytin ağacı diker.
Bunun üzerine mitolojide göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısı olan ve tanrıların babası sayılan Zeus'un başkanlığını yaptığı, tanrı ve tanrıçaların huzurunda kurulan mahkemede yeryüzüne daha güzel bir hediye verdiği için zeytin ağacını diken Athena haklı bulunur. Böylece bölgeye zeytinin ilk getirilişi de Athena'ya mal edilir.
Hatta tüm bunlara dayanılarak Antik Yunanistan'da evlenecek olan gelinlere zeytinden yapılan bir taç giydirilir ve Antik Olimpiyat Oyunları'nda da birinciler zeytin dalıyla ödüllendirilirdi.