Kuru fasulye, mercimek, nohut, bakla, barbunya, börülce... Kuru baklagillerin faydaları saymakla bitmiyor Kuru baklagiller, hem içerdiği bitkisel kaynaklı protein hem de lifli yapısıyla sağlığımız için oldukça faydalı besin ögeleri içeriyor.Kuru fasulye, mercimek, nohut, bakla, barbunya, börülce gibi besinlerin kış aylarında düzenli olarak tüketilmesinin önemine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, kuru baklagillerin faydalarını anlattı: Günümüzde görülen kalp hastalıklarının en önemli sebebinin yüksek kolesterol ve doymuş yağlardan zengin beslenme tipi olduğunu belirten Dyt. Çisem Gündüz, kuru baklagillerin içerisinde kolesterol ve doymuş yağ bulunmadığından kalp sağlığını desteklediğini, bu sebeple kalp hastalarının haftada iki kez kuru baklagil yemelerini önerdi. Kuru baklagillerin içerisinde vücudun tüm sistemlerine faydalı vitamin ve minerallerden bolca bulunuyor. Örneğin içerdiği kalsiyum sayesinde kemik gelişimi ve sağlığını koruyor. Kuru baklagillerin aynı zamanda B vitamini kaynağı. İçerdiği B12’nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleriyle sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunuyor. Hastalıklara karşı direnç gösterebilmek için bağışıklık sisteminin desteklenmesi çok önemli. Bu nedenle ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerden demir, E vitamini, magnezyum ve potasyumun yine kuru baklagillerde bulunuyor. Sağlıklı bir bireyin kilo başına 0,8-1 gram protein alması gerekiyor. Yani 60 kilogram olan bir kadının her gün 48-60 gram arası proteine ihtiyacı var. 100 gram kuru baklagilde ise ortalama 23 gram, yani günlük ihtiyacın yarısı protein bulunuyor. Doğru tahıllarla birlikte tüketilirse kişiye sağlanan protein miktarı artıyor. İçerdiği diyet posası sayesinde kan şekerini dengelemeye faydalı kuru baklagillerin glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme hızı da düşük. Bu sayede diyabet hastaları için de tercih edilebilecek bir besin. Örneğin kuru fasulye, bulgur pilavı, cacık gibi bir menü porsiyon kontrolü yapıldığında kan şekerini dengeleyebiliyor. Posalı yiyeceklerin kişinin acıkma hızını kısaltarak tokluk süresini uzatıyor. Lif açısından oldukça zengin kuru baklagiller, diyetlerin de vazgeçilmezi. Kuru baklagillerin, içerdiği posa sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor. Özellikle kabızlık sorunu yaşayanlar için oldukça faydalı. Posalı özelliği olan kuru baklagiller kalın bağırsak florasının da olumlu etkiliyor. Böylece zararlı bakterileri vücuttan uzak tutarak kolon ve rektum kanserinden koruyor.