Ramazan Bayramı’nda İstanbul’da kalanlara keyifli bir önerim olacak. Hava raporlarına göre güneşli geçeceği söylenen bayramda Tarihi Yarımada turu yapın. Eyüp, Fener, Balat, Haliç, Beyazıt ve Sultanahmet’te tarihle iç içe bir yolculuğa çıkın.
BEKİR SAÇAR / bekir.sacar@posta.com.tr
Ramazan Bayramı’nda İstanbul’da kalanlara keyifli bir önerim olacak. Hava raporlarına göre güneşli geçeceği söylenen bayramda Tarihi Yarımada turu yapın. Eyüp, Fener, Balat, Haliç, Beyazıt ve Sultanahmet’te tarihle iç içe bir yolculuğa çıkın. Mısır Çarşısı’nı ve Kapalıçarşı’yı gezin. “Dolaşmaktan ayağıma kara sular indi” dediğinizde atın kendinizi Cağaloğlu Hamamı’na; göbek taşına uzanın, köpük kese yaptırın. Huzura erdikten sonra hamamın girişinde bulunan Oryantal 1741 adlı ocakbaşına gidin.
EZBER BOZAN OCAKBAŞI
Burası sıradan bir ocakbaşı değil. Trakya, Anadolu ve Mezopotamya lezzetleriyle Türk kebap klasiklerinin sunulduğu bir işletme. İki katlı şık bir mekan. Kalabalık arkadaş gurubuyla giderseniz tavsiyem üst kat olacak. Girişte, sağda uzun bir mangal var. Masalarında ‘fine dining’ restoranlarda olduğu gibi mumlar var. Her gün saat 12.00’de açılan mekanda sadece enstrümantal müzik çalıyor.
DAMAK ÇATLATAN LEZZETLER
Yemeğe kabaklı-mozzarellalı pideyle başlamanızı öneririm. Ortaya söyleyin ki herkes tadına bakabilsin. Kuyrukyağına sarılıp pişirilen küşleme, lime rendeli ve paprikalı, yağlı kara; süt ve sodayla marine edilmiş çöp şiş damaklarınıza layık. Mangalda ciğer, Urfa ve Adana’nın ünlü ciğercilerini aratmayacak türden. Haşhaşlı kebap ise 10 numara.
GELENEKSEL TATLAR
Türk mutfağının geleneksel lezzetlerini tatmak isterseniz seçenek hayli fazla. Fırın pancar ve ağır ateşte pişmiş kuzu gerdan, ıspanak ve hellimle yapılıp domates sosla servis edilen piruhi, tandır, humus, ciğer tava bunlardan bazıları. Deniz mahsulleri seviyorsanız bademli taratorla servis edilen ahtapot ızgarayı mutlaka tadın. Menü çok zengin ama tatlı sevenleri hüsrana uğratabilir. Şu an menüde sadece fırın sütlaç, tahinli muhallebi ve çıtır balkabağı var.
- Aydın'dan Japonya'ya kilo kilo satılıyor! 1 ay kuyuda bekletiliyor: Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi, Uzakdoğu sofralarını süslüyor
- Yılbaşı gecesinde uygulayın! Yeni yılda şans için yapılması gerekenler: Para kapıları sonuna kadar aralanacak, aşkı hayatınıza çekecek
- Kırmızı et sevmeyen kaşık kaşık tüketsin! Resmen protein ve kalsiyum ambarı: Kemikleri kolon gibi güçlendiriyor, dünyanın en sağlıklı peyniri
- Ilık suyla karıştırıp için! Göbekte biriken yağları eritiyor: Kalori yakımını hızlandırıyor
- Yemeklerin lezzetini 2 kat artırıyor! Zengin besin içeriğine sahip: Bakliyatların gazını alıyor, sindirim sistemini çalıştırıyor