Yazın yapılan en yaygın hatalardan biri güneş ışınlarına maruz kalınması ve bol su içmek yerine sodalı içeceklere yönelinmesi. Oysa özellikle yazın cildin kurumasının, dolayısıyla da kırışmasının en önemli nedeni güneş ışınları
Özellikle kuru ciltler için bu tehlike daha çok. Sadece cilt güzelliği açısından değil; kanser tehlikesine karşı da güneşin zararlı etkilerinden korunmamız gerektiğini zaten artık hepimiz biliyoruz. Güneş ışınları dışında cildi kurutan başka etkenler de var. Sıcak, su kaybını artırır ve cildi kurutur. Oysa yazın çevremizde en çok duyduğumuz söz; “Ne yapayım, su içmeyi hiç sevmiyorum! Gazlı içeceklerle susuzluğumu gideriyorum...” Sonunda cilt kuruyor, erken kırışıyor, hatta susuz kalan böbrekler sağlıklı çalışmayınca çeşitli cilt problemleri de çıkıyor. Cilt güzelliği için en ucuz ve kolay önlem su içmek... Günde iki litre su içerek hücreleri temizlemek, dolgunlaştırmak ve kırışıklıkları azaltmak mümkündür. Su içmeyi yaz aylarında arttırmak da önemli. Çünkü su, cildin erken kırışmasına karşı çok etkili. Hatta kırışıklığa karşı en etkili ve en ucuz yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
Besinlerden de su alabiliriz
Kahve, çay ve meyve suyu gibi farklı sıvı gıdalar tüketmek cildin su ihtiyacını karşılamaz. Alkol almayın, kahve ve soda içmeyin çünkü bunlar idrar söktürücüdür ve su kaybına neden olurlar. Canlı ve ışıltılı görünümlü bir cilt için bol miktarda çiğ meyve, sebze ve bunların sularını tüketmek gerekir. Çünkü bu besinler pişirildiklerinde zarar görür ve faydalı özelliklerini kaybeder. Bu besinlerin içerdiği yüksek miktarda sıvı da vücuda alınan suyu destekler. Çiğ sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu bir beslenme düzeni cildi korur, yeniler, esnekliğini sağlar ve sağlıklı bir ışıltı verir. Kabuklu çiğ yemişler ve tohumları tüketmek de son derece faydalıdır. Unutmamak gerekir ki, bunlar ısıya duyarlıdır ve pişirildiklerinde hücrelere fayda sağlayacak pek çok özelliklerini kaybederler. Yediğimiz sıvı besinlerdeki su da düşündüğünüzden daha fazla sıvı sağlar. Kereviz, salatalık, domates, kavun, karpuz gibi sulu sebze ve meyveler yüzde 90’dan daha fazla su içerirler. Ekmek gibi kuru besinlerde de bir miktar su bulunmaktadır. Yazın yediğimiz besinleri de su ihtiyacımızı düşünerek seçmekte yarar var.
Yüzümüzü yıkadığımız su da çok önemli...
Sadece içtiğimiz değil, yüzümüzü, saçımızı yıkadığımız suyun kalitesi de çok önemli. Ünlü Amerikalı dermatolog Dennis Gross bunu tesadüfen keşfetmiş. Moda dergilerinin editörleri, mankenler, sosyete mensupları ve tasarımcılardan oluşan müşterilerinin Milano’daki bir moda gösterisinden döndüklerinde ciltlerinin kuruduğunu ve bozulduğunu fark edince konunun üzerine eğilmeye karar vermiş. Çünkü bu dönem boyunca bütün müşterileri aynı kozmetik ürünleri kullanıyorlarmış, değişen tek şey temizlikte kullandıkları suymuş! Dr. Gross bunun üzerine dünyanın çeşitli kentlerinde musluktan akan suları tahlil ettirmiş ve cilt için en iyi suyun Amerika’da York ve Los Angeles’ta, bir de İngiltere’de Greenwich’te olduğunu tespit etmiş. Dr. Gross’a göre; musluk suyunun içindeki demir, bakır, magnezyum, çinko ve kurşun gibi ağır metaller serbest radikallerle etkileşim içine girerek cildin kolajen dokusunu zayıflatıyor. Aynı zamanda cildin doğal yağını kalınlaştırarak gözenekleri tıkamasına ve böylece, akne, siyah nokta, genişlemiş gözenekler ve kırmızılığa yol açıyor. Bundan kaçınmak istiyorsanız yüzünüzü arı suyla ya da içme suyuyla yıkamanız gerekiyor.
Sauna ve buhar odası
Bu arada yapılan dermatolojik araştırmalar, düzenli saunanın cildin nem tutma özelliğini artırdığını ortaya koyuyor. SPA’lardaki buhar odaları da cildin derinlemesine temizlenmesini sağlarken ihtiyaç duyduğu nemi tekrar kazandırıyor. Ayrıca SPA’lar cildin en büyük düşmanı stresten kurtulmanın da en iyi yolu...
Sağlıklı bronzlaşmak için ne yemeli?
Yaz geldi, herkes sahillere akın etti. Yüzüyor, geziyor, eğleniyor ve bronzlaşıyor. Kadın erkek herkes güneşin zararlı etkilerine aldırmaksızın sahillerde gün boyu yatıyor. Bronzlaşayım derken cildinizin esnekliğinden ve ışıltısından olmayın. Mutlaka güneş kremi kullanın. Güneş kreminizin UVA ve UVB ışınlarına karşı etkili olmasına dikket din. UVA, uzun dalga boylu güneş ışığıdır ve cildin derinlerine nüfuz edebilir. UVA ışınları güneş yanığı yapmamasına karşın, uzun vadede cilt kanseri ve deri yaşlanmasına neden olabilir. UVB, kısa dalga boylu güneş ışığıdır ve bu ışınlar güneş yanıklarına ve deri kanserlerine yol açabilir. Bu nedenle güneş kreminiz hem UVA hem UVB ışınlarına karşı koruyucu olmalı. Sağlıklı bronzluk için tüketilen besinler de çok önemli. A vitamini ve onun doğal öncü maddesi olan beta karoten bedenin daha iyi bir şekilde bronzlaşmasına yardımcı olur. Cildin bronz rengini veren melatonin isimli pigmenttir. Güneş ışınlarına maruz kalınca bu pigment birkaç gün içerisinde artan bir şekilde salgılanır ve bronzlaşma ortaya çıkar. Bazı gıdalar A vitaminine dönüşen beta karoten açısından daha zengindir. Bu gıdalar genelde turuncu renkli olan sebze veya meyvelerdir. Kayısı, şeftali, nektarin, mango, kavun, turuncu-sarı dolmalık biber, mandalina, bal kabağı, havuç, olgunlaşmış papaya. Ayrıca bir miktar da domateste bulunan beta karoten ıspanak, marul, lahana gibi bazı sebzelerde de bulunur. Beta karotenin sindirim sisteminden daha iyi emilebilmesi için de bir miktar yağa ihtiyaç vardır. Çünkü A vitamini de D-E-K vitaminleri gibi yağda eriyen vitaminlerdendir.
İşte kalıcı ve sağlıklı bronzluk için yemeniz gereken yiyecekler...
?Taze yaz meyve ve sebzelerinde C vitamini ve beta-karoten bulunuyor. Bunlardan en iyi şekilde faydalanmak için tercihen çiğ veya meyve suyu olarak tüketin. ? C vitamini kaynakları: Çilek, biber, domates ve tere.
? Beta-karoten kaynakları: Mango, kayısı, kavun, karpuz, havuç, şeftali ve tere.
? A vitamini kaynakları: Ciğer, yumurta sarısı, yağlı balıklar, tereyağı ve peynirler. Ancak bu besinlerin dikkatli ve abartılmadan tüketilmesi gerekiyor.
? E vitamini kaynakları: Çerezler, taze sebzeler ve nebati (özellikle mısır ve ay çiçek) yağlar. Bu yağları düzenli olarak yiyin ya da salatalarınızda tüketin.
? Selenyum kaynakları: Kabuklular, deniz mahsulleri, balıklar, mantarlar, tahıllar, sarımsak ve soğan.
Deniz ve güneş sonrası kuruyan ciltler için doğal maske
? 2 havuç
? Zeytinyağı
? Bir çay kaşığı karanfil
? Bu çubuk meyan kökü Havucu rendeleyin. Üzerine çıkacak kadar zeytinyağı ile karanfil ve meyankökünü karıştırın. Karışımı cam bir kavanoza koyun. Bir tencereye su koyun. İçine bir havlu yerleştirin. Havlunun üzerine cam kavanozu koyup kısık ateşte benmari usulü 30 dakika kaynatın. Bir gece bekletin, ertesi gün karışımı süzün.
Kuru cilt maskesi
? 1 yumurtanın sarısı
? 1 tatlı kaşığı bal
? 1 tatlı kaşığı gliserin yağı
? 1 tatlı kaşığı buğday unu
? 1 çay kaşığı lavanta yağı Tüm malzemeleri karıştırın. Temiz cilde sürüp 15 dakika beklettikten sonra yıkayın.
Canlandırıcı maske
? 1 salatalık
? 1 yemek kaşığı süt tozu
? 1 kaşık bal
? 2-3 damla nane yağı Salatalığı rendeleyip suyunu çıkarın. Süt tozu, bal ve nane yaprağıyla karıştırıp karışımı yüzünüze uygulayın. 15-20 dakika bekletin.
( 22.07.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır )
- Çörek otunu yıllarca yanlış yemişiz! Vücut için bulunmaz nimet: Tansiyonu saniyesinde dengeliyor, bağışıklığı demir gibi güçlendiriyor
- 1 hafta boyunca için! 7 günde 7 kilo verdiriyor, aç kalmadan zayıflatıyor, kaşık kaşık yiyince yağları cayır cayır yakıyor
- Osmanlı'nın favori bitkisi! İltihabın kökünü kurutup insülin direncini baskılıyor, harıl harıl çalışan bağırsakların sırrı
- Kandaki şekeri terazi gibi dengeliyor! Osmanlı'nın gözbebeği, bağırsakları motor gibi çalıştırıp iltihabın kökünü kurutuyor!
- Tahinin içine 1 kaşık ekleyin! Damarları çamaşır suyuyla temizlenmiş gibi yapıyor, hastalıklardan koruyor, kemikleri beton gibi yapıyor, kan şekerini dengeliyor