Gündem Manisa'da kışlada yaşanan enfeksiyon alarmında son durum

Manisa'da kışlada yaşanan enfeksiyon alarmında son durum

Paylaş
Manisa'da kışlada yaşanan enfeksiyon alarmında son durum

Manisa'da enfeksiyon alarmı devam ediyor. Akşam yemeğinden sonra fenalaşan yüzlerce asker hastaneye kaldırıldı. 1 askerin hayatını kaybettiği olayla ilgili Manisa Valiliği'nden son durum açıklaması geldi

23, 24 ve 25 Mayıs 2017 tarihlerinde Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugayı Komutanlığı’nda (Batı Kışla) askerler bulantı, kusma ve ishal şikayetleri ile acil servislere akın etti. Hastaneye kaldırılan askerlerden Er Hüsnü Özel yaşamını yitirirken 2 askerin durumu kritik.



Manisa Valiliği, 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığında askerlerin rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmasına ilişkin, olaydan bin 49 askerin etkilendiğini, 207 askerin yatarak tedavi gördüğünü bildirdi.Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığındaki askerlerin 23, 24 ve 25 Mayıs’ta bulantı, kusma ve ishal şikayetleriyle acil servislere başvurduğu belirtildi.

1049 ASKER ETKİLENDİ


Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Gelişen olayda halen toplam 1049 asker etkilenmiştir. Yatarak tedavi gören 207 asker olup, bunlardan ikisi yoğun bakımda tedavi görmektedir. Bir askerimiz 25 Mayıs günü saat 01.30’da Merkez Efendi Devlet Hastanemizde vefat etmiştir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumundan gelen uzman ekip de çalışmalara başladı. Tugayda da 150 kişilik müşahede alanı oluşturuldu."


Sağlık Bakanlığı'ndan 'Kışlada enfeksiyon' açıklaması


Manisa Valisi Güvençer, şunları söyledi:

"Sağlık Bakanlığı 15.00'ten itibaren Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığımızdan uzman bir ekibi ilimize gönderdi. Bugün Halk Sağlığı Kurumu Başkanı da Manisa'da. Sebep olabilecek tüm kaynaklara ilişkin örnekler alındı. Birden fazla laboratuvara gönderildi. Ön bilgi, bulgular alındı. Bizim ön değerlendirmelerimiz var. Ancak sebebe ilişkin kesin açıklamayı, netleşecek sonuçlara bağlı. Şu anda yaşanan hadisenin tam anlamıyla, bakteriyle bağırsak enfeksiyonu salgını olduğunu söyleyebiliyoruz. Halk sağlığı uzmanları bu bakterinin ve yarattığı rahatsızlığın mahiyeti gereği, ikinci 48 saat içinde. Hatta önümüzdeki 5-6 gün içinde bu bakteri ile muhatap olan kişilerin bağışıklık sistemlerinin vereceği tepkilere bağlı olarak yeni küçük vakaların yaşanabileceğini söylüyorlar. Ama ikinci 48'inci saatin başlarında artık stabilite sağlandı."


5 BİN ASKER YEMİN MERASİMİNİ TAMAMLADI



Bugün 5 bin askerin yemin merasiminin tamamlandığını ve aileleriyle buluştuklarını duyuran Vali Güvençer, "Şu anda hastanede yatanlar değil ama geçmiş günler içinde hastaneye müracaat edip tedavi olan çocuklardan aileleri huzurunda yemin merasimine katılanlar oldu" dedi.


"ENFEKSİYON ÖLÜMCÜL DEĞİL"


Sosyal medyada bilgi kirliliği yaratıldığını belirten Güvençer, "Karşı karşıya kaldığımız bu enfeksiyon ölümcül değil. Basit bir antibiyotik tedavisiyle çözülebilir. Maalesef bir çocuğumuzu kaybettik. Ancak bu çocuğun vefat sebebinin bu enfeksiyondan olduğuna dair bir bilgi, bulgu yok. Daha önceden mevcut herhangi bir rahatsızlığın bu enfeksiyonla tetiklenmesi söz konusu olabilir. Çocuğumuzun vefatını bu enfeksiyona bağlamak yanlış ve tedirgin edici olur. Bundan sonra muhtemel ya da birden fazla ölüm tehdidi ile karşı karşıya değiliz" diye konuştu.



Olayı gıda zehirlenmesi olarak tanımlamadıklarını söyleyen Güvençer, "Sebep gıda olabilir mi? 'Evet' ihtimallerden biri. Su ihtimali de söz konusu. Ancak yine tıbbi açıdan baktığımızda ilk laboratuar tetkiklerinde, eğer su ve gıdayı yan yana koyup kıyaslama yapacak olursak suyun bu hastalığa sebep olma ihtimali çok çok zayıf. Ama gıda zehirlenmesi demek ya da yenilenlerden kaynaklı bir enfeksiyon salgını demek için henüz erken" şeklinde konuştu.


1 ASKER YAŞAMINI YİTİRMİŞ, VALİ "ENFEKSİYON DEĞİL" DEMİŞTİ


Vali Güvençer, dün gece fenalaşıp Batı Kışla’dan Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi’ne getirilen askerlerden Er Hüsnü Özel’in yaşamını yitirdiğini duyurdu. Güvençer, askerin ölümünün enfeksiyondan kaynaklandığına dair bir bulgu olmadığını belirterek, farklı bir ölüm sebebi olabileceğini söylemişti.



Güvençer, "Kamuoyu ölümü, enfeksiyonla bağlantılayacaktır. Ama ölümün bu enfeksiyona bağlı olduğuyla ilgili herhangi bir bulgu yok. Ailesine haber verildi. Henüz Adli Tıp raporu elimize geçmedi. Ama hekimler yaptıkları ilk muayenede ölümün enfeksiyonel değil, belki bir başka sebebe bağlı olabileceği konusunda fikir beyan etti. Şu anda enfeksiyon durumunun önü alındı. Her türlü tedbir alınıyor" diye konuşmuştu.


HAYATINI KAYBEDEN ASKER DEFNEDİLDİ


Hayatını kaybeden askerin naaşı, memleketi Kırşehir’de defnedildi.



Piyade er Hüsnü Özel’in Türk bayrağına sarılı naaşı, İzmir’deki adli tıp kurumundan alınarak, ailenin Mucur ilçesindeki baba ocağına getirildi. Cenaze, daha sonra cenaze töreni için Çarşı Meydanı’na götürüldü. Özel’in naaşı, burada öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Şehitlik Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenaze namazı sırasında askerin annesi Gülnaz ve kardeşi Emine Özel gözyaşı döktü.



Cenaze törenine, Özel’in yakınları, Kırşehir Valisi Necati Şentürk, AK Parti Kırşehir Milletvekili Salih Çetinkaya, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Kırıkkale Mühimmat Komutanı Tuğgeneral Selami Arslan, Kırşehir Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz, Kırşehir Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Kasım Varol, belediye başkanları, kaymakamlar, daire müdürleri ve çok sayıda kişi katıldı.



Er Özel’in, Mucur ilçesinde marangozluk yapan babası Recep Özel’in iki yıl önce kanser nedeniyle vefat ettiği öğrenildi.

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer askerlere bakteriyel bağırsak enfeksiyonu teşhisi konulduğunu açıklamıştı.


Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ve Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik hastanelere kaldırılan askerleri ziyaret etti.