Ebeveynler için her gün beslenme çantası hazırlamak çok da kolay değil, anlıyorum. Ancak etiket okumalarını, alışveriş alışkanlıklarını değiştirmelerini öneriyorum. Gıda etiketlerinde yer alan toplam enerji içeriği, kalori, yağ, şeker, sodyum miktarı ile gıdanın trans yağ, sunset yellow (E 110), kinolin sarısı (E 104), karmosin (E 122), allura red (E 129), tartrazin (E 102), ponzo 4R (E 124) ve titanyum dioksit (E 171) gibi çocuklar için zararlı kabul edilen katkı maddelerini içerip içermediği dikkatle incelemelidirler.
Yağ, şeker oranı önerilen düzeyde tutulmuş, toplam enerji içeriği ≤220 kkal’ı aşmayan kek, bisküvi, kraker ve tahılları güvenle tercih edebilirler. Meyve suyu konsantresi yerine şeker içermeyen yüzde 100 meyve ve sebze suları satın alınabilir. İçme sütü, ayran, yoğurt, mineralli su, doğal kaynak suyu alternatif olarak görülebilir. Ebeveynlerin yasaklayıcı tutumda bulunmak yerine lezzetli ve sağlıklı alternatif gıdaları tercih etmelerini öneririm. Bu tutum çocukların sağlıklı beslenme sürecine uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır.
'ÜRETİM ZİNCİRİNDE YAŞANAN AKSAKLIKLAR SIKINTI YARATTI'
Logo zorunlu tutulmasına rağmen Okul Gıdası onayı alamayan gıdalar maalesef bazı kantinlerde satılmaya devam ediyor. Neden bu uygulama devreye giremedi?
Abdussamed Boyu: Okul Gıdası Logosu onayı alınmasına dair karar 06.09.2021 tarihinden itibaren zorunlu hale getirildi. Zorunlu tutulmasına rağmen gerekli kriterleri sağlamadığı için Okul Gıdası onayı alamayan gıdalar maalesef bazı kantinlerde satılmaya devam ediyor. Salgın süreciyle birlikte okulların kapalı kalması, okulların yüz yüze eğitime geçilip geçilemeyeceği konusundaki belirsizlik ve üretim zincirinde yaşanan aksaklıklar gibi nedenlerle firmaların uyum sürecini tamamlayamadığını düşünüyorum. Okullarda öncelik yüz yüze eğitim sürecinin sancısız uygulanması olduğu için bu noktaya tam odaklanılamadığı ama yakın zamanda bu uygulamaya ağırlık verileceği kanaatindeyim.