RamazanBilerek, yanlışlıkla geğirmek orucu bozar mı? Oruçluyken geğirmenin hükmü nedir? (Diyanet’e göre)

Bilerek, yanlışlıkla geğirmek orucu bozar mı? Oruçluyken geğirmenin hükmü nedir? (Diyanet’e göre)

Paylaş
Bilerek, yanlışlıkla geğirmek orucu bozar mı? Oruçluyken geğirmenin hükmü nedir? (Diyanet’e göre)

Ramazan ayında oruç tutanlar, oruçlarının geçerliliğiyle ilgili çeşitli sorulara yanıt ararken, bazen küçük ama kafa karıştırıcı durumlarla karşılaşabilirler. Bunlardan biri de "Geğirmek orucu bozar mı?" sorusudur. Geğirme, genellikle yemek yedikten sonra vücutta biriken gazın dışarı atılmasıyla meydana gelir ve oruç tutanlar arasında bu durumu sorgulayanlar oldukça fazladır. Peki, geğirmenin orucu bozup bozmadığı konusunda Diyanet ve din alimlerinin görüşleri neler?

Bu soru, orucu bozan durumlar arasında yer alıp almadığı açısından pek çok kişinin dikkatini çekiyor. Geğirmenin, oruçla doğrudan bir ilgisi bulunmamakla birlikte, bazı durumlarda orucu etkileyip etkilemediği tartışılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, geğirmenin orucu bozmadığını belirtmiş olsa da, durumun ne şekilde geliştiği ve ağız yoluyla bir şeyin yutulup yutulmadığı önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

BİLEREK, YANLIŞLIKLA GEĞİRMEK ORUCU BOZAR MI?

Geğirmek orucu bozmaz, çünkü geğirme, istemsiz bir fiziksel tepkidir ve doğrudan oruçla ilişkilendirilmez. Ancak, geğirme sırasında ağza kusmuk ya da yiyecek artıkları gelirse ve kişi bu maddeleri bilerek geri yutarsa, oruç bozulur. Geğirme sonucu ağza gelen maddeler mutlaka tükürülmeli ve yutulmamaya özen gösterilmelidir. Eğer tükürme imkânı yoksa ve kişi istemeden yutarsa, oruç kaza gerektirmez çünkü bu durum bilinçli bir eylem değildir

Diyanet İşleri Başkanlığı, "Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez." şeklinde bir açıklama yapmıştır. Bu nedenle, oruç tutarken geğirme sonucu orucun bozulması söz konusu değildir, ancak ağızda kalan artıkları yutmamak çok önemlidir.

Haberin Devamı