Bin aydan hayırlı gece Kadir Gecesi
Kuran-ı Kerim'in Peygamberimiz Hz. Muhammed aracılığıyla bütün insanlığa indirilmeye başlandığı bu gece, dargınlıklar, kırgınlıklar, kin ve nefret sona ermeli; sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve kardeşlik öne çıkmalıdır. Kadir Gecesi, manevi açıdan bin aydan daha hayırlıdır.
Zaman ve mekanlar, kendilerinde meydana gelen büyük ve önemli olaylarla değer kazanırlar. Kadir Gecesi, bu bakımdan hiçbir zamana nasip olmayan, beşer tarihinin en önemli hadisesi olan Kuran-ı Kerim’in inmeye başladığı ve Yüce Allah’ın, hakkında müstakil bir sure gönderdiği müstesna bir gecedir. Aynı adı taşıyan surede Cenab-ı Hak şöyle buyurmaktadır: “Doğrusu, biz Kuran’ı, Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece, melekler ve Cebrail rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece, tan yeri ağarıncaya kadar süren bir esenliktir.” (Kadir, 1-5)
DARGINLIKLAR BİTMELİ
Manen bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen, dolayısıyla yaklaşık bir insan ömrüne bedel olan bu geceden gerektiği şekilde istifade edebilmek için geçmiş hata, kusur ve günahlarımızdan pişmanlık duyarak bunları bir daha işlememeye söz vermeli, söz ve fiillerimizin Kuran’a uygun olup olmadığının muhasebesini yapmalı, varsa eksiklerimizi telafi etmeli ve bu geceyi yepyeni bir hayatın başlangıcı saymalıyız. Dargınlık, kırgınlık, kin ve nefretin yerine sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü, dostluk ve kardeşliği hakim kılmalıyız. Yetimlerin, kimsesizlerin, fakir ve muhtaçların bükük boyunlarını doğrultmalı, onların kırık kalplerini onarmalı, ellerinden tutup topluma kazandırmalıyız. Bu gecede yapmamız gereken iş, Kuran-ı Kerim üzerinde yoğunlaşmak ve kendimizle hesaplaşmaktır. Bu gece küslüklerimize son vermeliyiz İçimizdeki kin ve nefret gibi duygulardan arınmalıyız.
ELLER SEMAYA YÜKSELSİN
KAZANÇ KATAR
Ramazan gecelerinin nurlu, duygulu hatıraları, en güzel anlamını bu saatlerde kazanır. Bu mübarek anlarda en güzel şeylerden biri çok çok dua etmek, Allah’a yalvarmaktır. Sevgili Peygamberimiz bu gecede şu duayı çok okurlardı: “Allah’ım sen affedicisin, affı çok seversin, beni de affet.” Kuran okumak, anlamını düşünmek, kitap okumak, ilimle uğraşmak, yalvarış ve yakarışta bulunmak, hayır ve hasenat yapmak, yoksulları, öksüzleri sevindirmek, namaz kılmak, kıyamda durmak, secdede Allah’ı tesbih etmek bu gece kulun huzuruna kazanç katan işlerdendir.
KADİR DUASI
Bu vesile ile yazımızı bir dua ile bitirelim: “Ey Rabbimiz! Sen affedicisin, affı çok seversin; affet bizi! Anamızı, babamızı bağışla. Bütün inananları, milletimizi ve ülkemizi koru. Sana inanıyor, sana yalvarıyoruz. Ancak sana kulluk ediyor, ancak senden yardım diliyoruz. Senin rızan için oruç tutuyoruz. Sana sığınıyoruz. Kulluğumuzu, ibadetlerimizi kabul buyur. Hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva, topraklarımıza bereket, bize selamet, insanlığa hidayet, kalplerimize genişlik ihsan eyle. Korktuklarımızdan emin eyle. Senin her şeye gücün yeter.”
Günün ayeti
Allah, yedi göğü ve yerden bir o kadarını yaratandır. Allah’ın emri bunlar arasından inip durmaktadır ki, Allah’ın her şeye kadir olduğunu ve Allah’ın her şeyi ilmiyle kuşattığını bilesiniz. (Talak, 12)
Günün hadisi
Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku (haluf), Allah indinde misk kokusundan daha hoştur. (Müslim, 168)
- Rebiülevvel ayının ilk gecesi hangi dua okunur? Rebiülevvel ayında okunacak dualar nelerdir, anlamı ve faziletleri
- 16 Ağustos Cuma Hutbesi 2024! Bugünün Cuma hutbesinin konusu nedir? Bu haftaki Cuma Hutbesi konusu ve metni, 16 Ağustos Cuma hutbesinin konusu açıklandı mı?
- Ya Fettah ne demek? Ya Fettah anlama gelir? Ya Fettah ne için ve nasıl okunur? Zikri nasıl yapılır?
- Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Hicri yılbaşı ve 2024 Aşure günü hangi tarihte?
- Komik ve eğlenceli Kurban Bayramı mesajları: Yüz güldüren, kahkaha attıran bayram mesajları