Dini bilgiler2 Aralık İstanbul, Ankara, İzmir Cuma namazı saatleri! Cuma (Öğle) namazı saat kaçta kılınacak?

2 Aralık İstanbul, Ankara, İzmir Cuma namazı saatleri! Cuma (Öğle) namazı saat kaçta kılınacak?

Paylaş
2 Aralık İstanbul, Ankara, İzmir Cuma namazı saatleri! Cuma (Öğle) namazı saat kaçta kılınacak?

2 Aralık İstanbul, Ankara ve İzmir Cuma namazı saatleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşıldı. Öğle namazında camilere gidecek olan Müslümanlar, farz olan bu önemli ibadeti yerine getirerek dua ediyor. Peki Cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte İstanbul, Ankara, İzmir ve il il Cuma namazı saatleri…

Her Cuma olduğu gibi bu Cuma da öğle namazı saatleri merak konusu oldu. Öğle namazı vaktinde camide cemaatle birlikte kılınan Cuma namazı öncesi, “Cuma namazı saat kaçta başlıyor, kaçta bitiyor? İstanbul, Ankara, İzmir Cuma namazı saatleri saat kaçta?” soruları gündem oldu. İşte detaylar…

Haberin Devamı

2 Aralık İstanbul, Ankara, İzmir Cuma namazı saatleri Cuma (Öğle) namazı saat kaçta kılınacak

CUMA NAMAZI NE KADAR SÜRÜYOR NE ZAMAN BİTİYOR?

Cuma namazı ortalama 45 dakika ile 1 saat arası sürüyor. Aşağıdaki Cuma namazı saatlerine bakarak ne zaman biteceğini hesaplayabilirsiniz.

2 ARALIK 2022 ANKARA CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Cuma namazı Ankara'da bugün saat 12:43'de kılınacak.

2 ARALIK 2022 İSTANBUL CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Cuma namazı İstanbul'da bugün saat 12:58'de kılınacak.

2 ARALIK 2022 BURSA CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Cuma namazı Bursa'da bugün saat 12:58'de kılınacak.

2 ARALIK 2022 İZMİR CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Cuma namazı İzmir'de bugün saat 13:06'da kılınacak.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI TÜM İLLERİN NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN

2 Aralık İstanbul, Ankara, İzmir Cuma namazı saatleri Cuma (Öğle) namazı saat kaçta kılınacak

CUMA NAMAZINI KİMLER KILABİLİR?

Bir kimsenin cuma namazı kılmakla yükümlü olabilmesi için şu şartların bulunması gerekir:

a) Sağlıklı olmak: Cuma namazına gidemeyecek kadar kötürüm, felçli, engelli, özürlü ve hasta kimseler ile bunlara zorunlu olarak bakmak durumda olanlar, cuma namazına gittiği takdirde hastalığının artmasından veya uzamasından korkanlar, yürüyemeyecek derecede yaşlı kimseler cuma namazı kılmakla yükümlü değillerdir. Görme engelliler camiye gelebiliyorlarsa veya kendilerini camiye götürebilecek refakatçileri varsa cuma namazı kılmakla yükümlüdürler. (bk. Müslim, Mesâcid, 255; Ebu Dâvûd, Salât, 46)

Haberin Devamı

b) Müslüman, akıllı ve bulûğ çağına gelmiş olmak.

c) Erkek olmak: “Cuma namazı kılmak, her Müslümana farzdır. Ancak dört grup insana; köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir.” (Ebu Dâvûd, Salât, 215) anlamındaki hadis, cuma namazı kılmakla kimlerin yükümlü olduğunu ifade etmektedir. Cuma namazının farz kılındığı zamandan günümüze kadar uygulama bu şekilde olmuştur. Müçtehit imamlar ve daha sonraki bilginler dahil bütün Müslümanlar, cuma namazının erkeklere farz olup kadınlara farz olmadığı konusunda ittifak etmişlerdir. Bununla birlikte kadınlar, camiye gelip cuma namazı kılabilirler. Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil bir muafiyettir. Ancak günümüzde kadınların cuma günü camiye gitmeleri, yapılan vaazı ve okunan hutbeyi dinlemeleri ve cuma namazı kılmaları daha isabetli olur. Nitekim Hz. Muhammed (S.A.V);

d) Mukim olmak: Bir insana cuma namazının farz olabilmesi için, cuma namazı kılınan yerde ikamet ediyor olması gerekir. Dolayısıyla dinen yolcu sayılan kimselere (seferî) cuma namazı farz değildir. Bir insanın dinen misafir sayılabilmesi için Hanefî bilginlere göre 90 km uzaklıkta bir yere 15 günden az kalmak üzere gitmesi gerekir. Şafiîlere göre giriş ve çıkış günleri hariç üç gün kalmak üzere 90 km uzaklıkta bir yere giden kimse misafir sayılır.

Haberin Devamı

“Camiye gitmek istediklerinde kadınlarınıza engel olmayın.” (Müslim, Mesâcid, 135-36) buyurmuştur. Hz. Muhammed (S.A.V) ve sahabe zamanında hanımlar, cuma namazına ve günlük namazlara katılıyorlardı.

Esaret altında bulunanlar, tutuklular ve mahkûmlar da cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Ancak bulundukları yerde mescid bulunması halinde mahpuslar cuma namazı kılarlar.

Kendilerine cuma namazı farz olmayan kimseler, cuma namazı kılarlarsa namazları sahih olur ve artık o gün ayrıca öğle namazı kılmazlar.