Allah'ın subuti sıfatları nelerdir? Allah'ın subuti sıfatları ve anlamları...
Allah'ın sıfatları zati ve subuti olarak ikiye ayrılır. İslam alimlerine göre Allah'ın zatı hiçbir zaman, hiç kimse tarafından bilinemez. Bu nedenle sadece Allah'a mahsus olan sıfatlar zati olarak nitelendirilir. Subuti kelimesi ise sabit sözcüğünden türetilmiştir. Allah'ta külli, insanda cüzzi olan sıfatlara subuti denir. Allah'ın subuti sıfatları ve anlamları nedir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.
Allah'ın Kuran'ı Kerim'de yer alan isimleri ile sıfatları yakından ilgilidir. Örneğin ilmi hem ezeli hem de ebedi olan manasındaki Âlim ile yarattıklarının sayısını bilen Muhsi isimleri İlim sıfatıyla alakalıdır. Hayat sıfatı ise Mütekebbir ve Aziz isimleriyle yakın anlamlıdır.
Allah'ın Subuti Sıfatları Nelerdir?
Allah'ın 8 tane subuti sıfatı vardır. Bunlar sırasıyla Hayat, Basar, Semi, İlim, İrade, Kelam, Kudret ve Tekvin'dir.
Allah'ın Subuti Sıfatları ve Anlamları
1- Tekvin
Kevn kökünden türeyen tekvin, tek yaratıcının Allah olması anlamına gelir. O, varlığı yokluktan çıkarıp örneksiz ve benzersiz bir şekilde yaratmıştır. Musavver ismi, varlıklara ayrı ayrı suret veren demektir. Örneğin ateş ve suyun görünümleri farklıdır. Eğer aynı olsalardı, ateş bizi yakana kadar ateş olduğunu anlamazdık. Aynı şekilde, her insana ayrı bir suret veren Allah'ın tekvin sıfatı ezelidir.
2- Kudret
Allah, gücü ve kudreti sonsuzdur. O, istediği her şeyi, istediği şekilde ve zaman yapabilir. Kainat "Kün" demesiyle olmuştur. Sadece dünyada milyonlarca çeşit varlığın olması, onun kudretinin sonsuz olduğunu gösterir.
3- Hayat
Hayat, hem var olan hem de varlığı zorunlu olan demektir. İnsanın varlığı ve yokluğu eşit derece olduğu için mümkün varlıktır. Her yaratılanın bir yaratıcısı, her icadın bir mucidi olduğu için, Allah Vacibü'l Vücud yani Zorunlu Varlık'tır. Allah'ın var olmasının nedeni kendisidir. Bu nedenle İslam terminolojisinde Allah için "Itlak" kelimesi kullanılır. Itlak, varlığı hiçbir kayda ve şarta bağlı olmayan demektir.
4- Kelam:
Kelam, Allah'ın harfleri, sesi ve sözü yaratmasıdır. Allah, yarattığı varlıklarla doğrudan konuşmaz. Kelam sıfatı aracılarla tecelli eder. Bunun için O peygamberler göndermiş ve kitap indirmiştir. Peygamberlerle ise Cebrail vasıtasıyla konuşmuştur.
5- Basar
Subuti sıfatlardan biri olan basar, Allah'ın her şeyi görmesi ve her şeyden haberdar olması demektir.
6- Semi
Allah, her şeyi işiten ve hakkıyla bilendir.
7- İlim
Allah'ın ilmi, her şeyi kuşatmıştır. Bu nedenle Allah'ın bu sıfatı ilm-i külli olarak tanımlanır. İnsanın bildikleri sınırlı olduğu için, onun sahip olduğu bilgiler ise ilm-i cüzi olarak tanımlanır.
8- İrade
Allah'ın yaratmak için bir aracıya ihtiyacı yoktur. O irade ve mutlak güç sahibidir.
- 16 Ağustos Cuma Hutbesi 2024! Bugünün Cuma hutbesinin konusu nedir? Bu haftaki Cuma Hutbesi konusu ve metni, 16 Ağustos Cuma hutbesinin konusu açıklandı mı?
- Ya Fettah ne demek? Ya Fettah anlama gelir? Ya Fettah ne için ve nasıl okunur? Zikri nasıl yapılır?
- Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Hicri yılbaşı ve 2024 Aşure günü hangi tarihte?
- Komik ve eğlenceli Kurban Bayramı mesajları: Yüz güldüren, kahkaha attıran bayram mesajları
- ÖLMÜŞ BABAYA BAYRAM MESAJLARI 2024: Babasını kaybedenlere, şehit babalara en duygusal resimli bayram mesajları