Aşure günü ne zaman 2022? Aşure günü orucu ne zaman tutulacak, aşure tatlısı ne zaman pişirilecek?
Aşure günü için artık kısa süre kaldı. Muharrem ayının 10. gününde idrak edilen bu önemli günde milyonlarca inanan oruç tutarken aynı zamanda pek çok çeşit malzeme ile hazırlanan aşure tatlıları yapılıp dağıtılıyor. İslam inancına göre Hz. Âdem'in tövbesi bugünde kabul olmuş, Hz. Yunus balığın karnından yine Aşure gününde kurtulmuştur. İşte İslam için önemli olan pek çok hadisenin gerçekleştiği 2022 Aşure günü tarihi ve merak edilen soruların cevapları…
Aşure günü tatlısı ilk olarak rivayete göre Nuh Tufanı’nda gemide elde kalan malzemelerin karıştırılarak pişirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Her yıl Muharrem ayının 10. gününde pişen aşurelerin yanı sıra milyonlarca kişi oruç tutmaktadır. Peki, 2022 yılında aşure günü ne zaman? Aşure günü orucu ne zaman tutulacak, aşure tatlısı ne zaman pişirilecek? İşte yanıtlar...
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN 2022?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan 2022 Dini Günler Takvimine göre bu yıl Aşure günü 8 Ağustos Pazartesi Günü idrak edilecek.
AŞURE GÜNÜ ORUCU NE ZAMAN TUTULACAK?
Muharrem ayı orucu Muharrem ayının 9–10. veya 10–11. günlerinde tutulmaktadır. Bu bilginin kaynağı ise bizzat Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa’dan (SAV) gelmektedir. Zira Peygamberimiz Efendimiz Muharrem ayının 9–10. veya 10–11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ancak Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmek mekruhtur.
Muharrem ayının 10. Günü Aşure günü olarak idrak edilir ve sadece bu günde oruç tutmak Yahudilere benzeme endişesi ile mekruh görülmüştür. Bunun için Muharrem ayının 9-10 veya 10-11. Günlerinde oruç tutulmaktadır.
AŞURE TATLISI NE ZAMAN PİŞİRİLECEK?
Aşure tatlısı çoğunlukla Muharrem ayının 10. Günü olan Aşure gününde pişirilmektedir. Ancak tatlı pişirme işlemi genellikle ay boyunca da yapılmaktadır.
AŞURE GÜNÜ GERÇEKLEŞEN HADİSELER
Aşure günü hem insanlık hem de İslamiyet açısından önemli bir gündür. Çünkü bugünde önemli hadiseler gerçekleşmiştir. İşte, Aşure gününde gerçekleşen olaylar;
- Hazret-i Âdem'in tövbesi kabul oldu,
- Hazret-i Nuh tufandan kurtuldu,
- Hazret-i Yunus balığın karnından çıktı,
- Hazret-i İbrahim ateşte yanmadı,
- Hazret-i İdris canlı olarak göğe çıkarıldı,
- Hazret-i Yakup oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuştu,
- Hazret-i Yusuf kuyudan çıktı,
- Hazret-i Eyüp hastalıktan kurtuldu,
- Hazret-i Musa Kızıldeniz'i geçti,
- Hazret-i İsa'nın doğdu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarıldı,
- Hz. Musa ve kavmi, Firavun'un zulmünden kurtuldu,
- Hz. Nuh'un gemisi, Cüdi Dağı'na Aşure gününde oturdu.
- 16 Ağustos Cuma Hutbesi 2024! Bugünün Cuma hutbesinin konusu nedir? Bu haftaki Cuma Hutbesi konusu ve metni, 16 Ağustos Cuma hutbesinin konusu açıklandı mı?
- Ya Fettah ne demek? Ya Fettah anlama gelir? Ya Fettah ne için ve nasıl okunur? Zikri nasıl yapılır?
- Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Hicri yılbaşı ve 2024 Aşure günü hangi tarihte?
- Komik ve eğlenceli Kurban Bayramı mesajları: Yüz güldüren, kahkaha attıran bayram mesajları
- ÖLMÜŞ BABAYA BAYRAM MESAJLARI 2024: Babasını kaybedenlere, şehit babalara en duygusal resimli bayram mesajları