Hanif nedir? Hanif TDK anlamı ve Hanefilik mezhebinin kökeni
İslami terminolojide önemli bir yer tutan hanif kavramı, Hz. Muhammed'in peygamberliğini ilan etmeden evvel, tevhit inancına sahip olan kişiler için kullanılır. Tevhit, Allah'ın varlığına, birliğine ve tekliğine iman etmektir. İslam'ın beş şartından biri olan Kelime-i Şehadetin başında yer alan "Eşhedü en la ilahe illallah" (Senden başka ilah olmadığına) cümlesi tevhit inancını özetler niteliktedir. Hanif nedir, hanif kime denir; işte Posta.com.tr okurları için tüm detaylar...
Arapçada ''hanf'' fiili küsmek ve darılmak anlamına gelir. Bu kelimenin sıfat hali olan ''hânif'' ise küskün ve dargın demektir. Bu sözcük Osmanlı döneminde olduğu gibi günümüzde de yaygın olarak kullanılmamaktadır.
HANİF NEDİR?
611 yılında Hz. Muhammed peygamberliğini ilan etmeden ve İslamiyet'i yaymaya başlamadan önce, Allah'ın birliğine inanan kişilere Hanif denir. Allah birliği, ondan başka ilah olmaması anlamına gelir. Allah'tan başka ilah edinip tapınan kişiler ise müşrik ve putperest olarak adlandırılır.
İslam dinine göre Allah'a ortak / şirk koşmak en büyük günahtır. Allah'ın şirk hariç tüm günahlar affedebileceği de Kuran'ı Kerim'de açıkça belirtilmiştir.
HANİF NE DEMEK TDK?
Hanif kelimesinin sözlük anlamı kainatın ve tüm varlıkların Allah tarafından yaratıldığına iman eden kişidir. Al-i İmran Suresinin 67. ayetinde Hz. İbrahim'in Yahudi ya da Hristiyan değil Hanif olduğu bildirilir. Çünkü İslamiyet yayılmadan önce Hz. İbrahim de diğer peygamberler gibi Allah'ın tekliğine ve birliğine inanıyor, kavimlerinin de Allah'a iman etmeleri için kendilerine nazil olan vahiyleri insanlara iletiyorlardı.
Enam ve Hac surelerinde de Hanif sözcüğü geçmektedir. Tevhid kelimesinden türetilen muvahhid sözcüğü, Hanif ile eş anlamlıdır. Tasavvufta vahdet-i vücut ve vahdet-i şühud inancını benimsemiş olan kişiler için de Hanif ve Hanife sözcükleri kullanılır.
HANİF KİME DENİR?
İslamiyet'ten önce de putlara tapınmayı reddedip yalnızca Allah'a kulluk eden dindar kişilere Hanif denir. Bu kelime, birçok İslam alimi ve fakihi tarafından soy isim ve unvan olarak da kullanılmıştır. Bu kişilerin arasında en meşhuru İmam-ı Azam ismiyle de bilinen Ebu Hanife'dir. Fıkh-ı Ekber, Osman El Beytiye Risalesi ve Numaniye Kasidesi adlı kitapların yazarı olan Ebu Hanife, Hanefilik mezhebinin kurucusudur.
- 16 Ağustos Cuma Hutbesi 2024! Bugünün Cuma hutbesinin konusu nedir? Bu haftaki Cuma Hutbesi konusu ve metni, 16 Ağustos Cuma hutbesinin konusu açıklandı mı?
- Ya Fettah ne demek? Ya Fettah anlama gelir? Ya Fettah ne için ve nasıl okunur? Zikri nasıl yapılır?
- Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Hicri yılbaşı ve 2024 Aşure günü hangi tarihte?
- Komik ve eğlenceli Kurban Bayramı mesajları: Yüz güldüren, kahkaha attıran bayram mesajları
- ÖLMÜŞ BABAYA BAYRAM MESAJLARI 2024: Babasını kaybedenlere, şehit babalara en duygusal resimli bayram mesajları