Dini bilgilerHz. Ali'nin hayatı ve hikayesi! Hz. Ali'nin duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

Hz. Ali'nin hayatı ve hikayesi! Hz. Ali'nin duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

Paylaş
Hz. Ali'nin hayatı ve hikayesi!  Hz. Ali'nin duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

Hz. Ali'nin hayatı sıklıkla araştırılan konulardan biri olmaya devam ediyor. Hz. Muhammed'e ilk inanan ve iman eden Müslümanlardan biri olan Hz. Ali, iyi huylu ve ahlak sahibi olması nedeniyle Şah-ı Velayet ya da Sultanu-l Evliya lakabıyla anılmaktadır. Dört halifenin en sonuncusu olan Hz. Ali’nin hikayesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için hayatı ile Hz. Ali'nin duası, özellikleri ve kıssası hakkındaki bilgileri bir araya getirdik…

Hz. Ali dört halifenin sonuncusu olan halifedir. Hz. Ali hicretten 22 sene önce Mekke'de dünyaya gelmiş bir halifedir.

Haberin Devamı

HZ. ALİ'NİN HAYATI VE HİKAYESİ!

Hz. Ali 4 halifeden biridir. 601 yılında Mekke'de dünyaya gelmiştir. Hz. Ali'nin asıl adı Ali bin Ebu Talip'tir. Peygamber efendimize (S.A.V) ilk inanan ve iman eden Müslümanlardan biri olarak bilinmektedir. İyi huylu ve ahlak sahibi olması ile bilindiğinden lakabı Şah-ı Velayet ya da Sultanu-l Evliya olarak koyulmuştur. Hz. Muhammed (s.a.v.) Hz. Ali için kardeşi olarak kabul ettiğini söylemiştir. Hz. Ali, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.) amcası olan Ebu Talip'in oğlu olarak bilinmektedir. Hz. Ali 661 senesinde Kufe meclisinde saldırıya uğramıştır ve şehit edilmiştir.

HZ. ALİ'NİN DUASI

Ey ihsanı bol Allahım! Sana hamd ederim. Ey yegane mabur senin önünde eğilirim! Yücesin ve kullarından dilediğine sonsuz nimetler verebilirsin. Dilediğini hüsrana düşürürsün. Ey yaradanım! Sana sığınırım. Varlık ve yokluk zamanlarında sana danışırım. Her zaman sana yalvarırım. Günahlarım çok ama senin affediciliğin daha büyük. Ümitsizliğe gerek yok. Eğer sen de beni kapından kovarsan kime sığınabiliirm? Kimden medet umarım? Bna başka kim acır? Ya Rab! Halimi görüyor ve yoksulluğumu biliyorsun. Gizli niyazımı duyuyorsun. Beni senden ümidini kesenlerden etme. Kusuruma bakma. Daha fazla bekletme ve beni ümitsizliğe atma. Senin azametinin önünde boyun eğdim, dize geldim ve secdeye eğildim. Allahım! Dünyadan sıyrılıp huzuruna gelirken beni Kelime-i Tevhid getirmekten ayırma. Senin narın da nurun da hoştur. Senin rahmetinden ümit kesmem. Mal ve oğulların fayda vermediği gün senin affına nail olmak istiyorum. Bana senin affın yeter. Lütfunu göster. Sen bana yol gösterirsen hiçbir zaman yolumdan şaşmam. Sen yol göstermezsen arada kalırım. Eğer senin affın sadece iyilere özelse kötüleri kim bağışlayacak? Herkesin ilahı sensin. Ben ümmetin iyisi olamadımsa kötüsü de sayılmam. Senin affına sarılıyorum. İtiraf ediyorum günahlarım çok fakat senin affın daha büyük. Senin lütfunu hatırladığımda kalbim teselli doluyor. Günahlarımı düşününce gözlerimden yaşlar akıyor. Sen şanına layık olanı yap ve beni affet. Ben senden başka kimseden af dilemem. Ne istersem senden isterim fakat beni kovarsan halim nice olur? Allahım görüyorsun herkes uykuda ve ben elimi açmış sana dua ediyorum. Dualarım kabul olsun. Herkes senden bir şeyler bekler. Herkes cennete gitmek ister sen bana cennetini göster o bana yeter. İnsanlara doğru yol için peygamber gönderen Allahım! Seni tesbih eden hayırlı ümmetlerini Kur'an'dan ayırma. Bizi ondan mahrum etme. Senden af dileriz. Bizi boş çevirme Allah'ım!

Haberin Devamı

HZ. ALİ'NİN ÖZELLİKLERİ VE KISSASI

Haberin Devamı

Hz. Ali, Peygamber efendimizin (S.A.V) ölümünden sonra halife olarak gelmiş ve efendimizin kurduğu düzeni devam ettirmiştir. İslam dünyasının topraklarını genişleten Hz. Ali İslam adına cihat yapmış ve birçok savaşa katılmıştır. Hz. Ali bazı kişiler tarafından halife olarak kabul edilmedi ve bu nedenle baskılar yapıldı. Halifelik döneminde hakem olayı ve Sıffın savaşına katıldı. Hakem olayı sonrasında Müslümanlar arasında bölünmeler oldu ve Hz. Ali'nin tarafları ortaya çıktı. Hz. Ali döneminde kazanılmış olan savaşlar arasında Sıffın savaşı vardır. Hz. Ali 661 senesinde şehit edilmiş ve halifelik dönemi de böylece sona ermiştir.

Haberin Devamı