İkrar nedir? İkrar ne demek TDK? Dinde ikrar etmek ne demek?
İkrar, Arapça kökenli bir sözcüktür ve yanına gelen fiillerin farklılıklarına göre farklı anlamlara gelir. İkrar, Türkçeye Arapça dilinden geçmiştir. İkrar kelimesinin dilimizdeki anlamı söylemek, itiraf etmek ya da kabul etmek anlamlarındadır. İkrar nedir ve ikrar etmek ne demek? Ayrıntılarıyla Posta.com.tr okurları için derledik.
İkrar, kabul etmek ya da dürüstçe söylemek anlamına gelen Arapça bir sözcüktür. İkrar, dilimizde daha çok hukuk kavramı olarak kullanılır
İKRAR NEDİR?
İkrar, hukuk terimi olarak kullanılan bir sözcük olarak karşımıza çıkar. Arapça bir sözcüktür ve Türkçeye de Arapçadan gelmiştir. İkrar kelimesi yanına gelen fiile göre birbirinden farklı anlamlara gelebilir. İkrar, sözlük anlamına bakıldığında haber vermek, itiraf etmek, yapmak ya da söylemek anlamlarındadır. İkrar etmek ya da ikrar vermek olarak farklı şekillerde kullanılabilir.
İkrar vermek, genelde Bektaşilik kültüründe kullanılan bir sözcüktür. Bu söylem ile tasavvufu kabul edip tarikata yönelmek anlamını taşır. İkrar etmek ise kabul etmek ya da bir şeyi dürüst bir şekilde söylemek demektir. Bunun dışında yaygın olarak bilinen “Sükut ikrardan gelir” cümlesi de anlam olarak kabullenme anlamı taşır.
İKRAK NE DEMEK TDK?
İslam dininde hukuksal bir terim olarak kullanılan ikrar, dilimize Arapçadan geçmiştir. Türk Dil Kurumuna göre ikrar kelimesinin ilk anlamı bir şeyi saklamadan direkt olarak söylemek demektir.
İkrar kelimesinin TDK sözlükteki diğer anlamları ise bildirmek, onaylamak, benimsemek ya da kabul etmek demektir. Türk Edebiyatında da ikrar kelimesi ikrar etmek olarak sıkça kullanılmıştır. Sükut ikrardan gelir sözü de kalıplaşmış cümlelerden biridir ve kabullenme manası taşır.
DİNDE İKRAR ETMEK NE DEMEK?
İkrar etmek İslami açıdan da dini anlamı olan ve hukukta kullanılan bir söylemdir. İkrar, İslam dininde hukuksal bir kavram olarak kullanılır. Şeriat kanunlarına göre ikrar, ihbar etmek anlamına gelir. Kişinin kendisi aleyhine bir başkasına ait hakkı haber vermesi anlamındadır. İslam hukukçuları genellikle ikrar etmek durumuna inşa ya da ihbar derler. İkrarda bulunan kişilere mukır, kendi lehine ikrar yapılan kişilere de mukarrun leh denir. İkrara konu olan hak için de mukarrun bih denir.
- 16 Ağustos Cuma Hutbesi 2024! Bugünün Cuma hutbesinin konusu nedir? Bu haftaki Cuma Hutbesi konusu ve metni, 16 Ağustos Cuma hutbesinin konusu açıklandı mı?
- Ya Fettah ne demek? Ya Fettah anlama gelir? Ya Fettah ne için ve nasıl okunur? Zikri nasıl yapılır?
- Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Hicri yılbaşı ve 2024 Aşure günü hangi tarihte?
- Komik ve eğlenceli Kurban Bayramı mesajları: Yüz güldüren, kahkaha attıran bayram mesajları
- ÖLMÜŞ BABAYA BAYRAM MESAJLARI 2024: Babasını kaybedenlere, şehit babalara en duygusal resimli bayram mesajları