Dini bilgilerİstiğfar nedir? İstiğfar ne demek TDK? İstiğfar etmek ne demek?

İstiğfar nedir? İstiğfar ne demek TDK? İstiğfar etmek ne demek?

Paylaş
İstiğfar nedir? İstiğfar ne demek TDK? İstiğfar etmek ne demek?

Geçmişte ya da yakın zamanda işlenen bir günahtan ötürü pişman olup Allah'tan af dilemeye istiğfar denir. Allah'ın kullarını merhamet etmesi ve günahlarını affetmesi ise mağfiret olarak adlandırılır. Kuran'ı Kerim'de yaklaşık elli ayette, Allah'ın çok bağışlayıcı, çok merhametli olduğu bildirilir. İstiğfar etmek ne demek? Tövbe ile istiğfar aynı şey mi? Merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.

İstiğfar kelimesinin kökeni gufrandır. Gufran kelimesi affetmek, bağışlamak, mazur görmek ve esirgemek sözcükleriyle eş anlam taşır. Gufran kelimesinin diğerlerinden en önemli farkı sadece Allah'a mahsus olmasıdır. Çünkü bu sözcük dini literatürde "kulun günahlarını bağışlamak" manasında kullanılır.

Haberin Devamı

İSTİĞFAR NEDİR?

Kulun Allah'a yakarıp mahşer gününde günahlarının bağışlanmasını istemesine istiğfar denir. İstiğfar ve tövbe eş anlamlıdır. Allah'a şirk koşmanın dışında tüm günahlar için tövbe edilir.

İSTİĞFAR NE DEMEK TDK?

İstiğfar, Allah'ın merhametine sığınmak ve tövbe etmek manasına gelir.

İSTİĞFAR ETMEK NE DEMEK?

İstiğfar, kulun, küçük büyük tüm günahlarının affedilmesini dilemesi demektir. İslam dininde üç çeşit istiğfar vardır.

1- Tevbe: Başta Muhyiddin İbn-i Arabi ve Sadreddin Konevi'ye göre cehenneme düşme korkusuyla edilen istiğfarlara tövbe ya da tevbe denir. Haşyet-i nar adıyla da bilinen cehennem korkusu, her müminin içinde olmalıdır. Bu nedenle edilen her tövbe, bir daha aynı günah işlenmemek şartıyla makbuldür.

Haberin Devamı

2- İnabe: Cennete girmek ve Allah'ın nimetlerinden sonsuza kadar nasiplenmek için yapılan istiğfar ise inabe olarak adlandırılır. Tasavvufta inabe "Haribu naru talibu cennat" yani "cehennem ateşinden kaçıp cenneti arzulamak" şeklinde tarif edilir.

3- Evbe: İstiğfarın en yüksek kademesidir. İnsan-ı kamil olan mürşitler ve evliyalar, ne cehennem korkusuyla ne de cennet için tövbe ederler. Onların tövbeleri de duaları gibi sadece Allah aşkı içindir. Niyazi Mısri'nin "dünya ve ukbayı tamir eylemekten geçmişiz / her yandan yıkılıp viran olan anlar bizi" dizelerinde bu mertebe anlatılır.

Yunus Emre'nin "cennet dedikleri birkaç köşk ile birkaç huri" dizelerinde de vurgulandığı üzere evbe mertebesinde mümin sadece Allah'ın takdirini kazanmak için dua ve tövbe eder. Bu nedenle evbe, istiğfarın en yüksek mertebesi olarak kabul edilir.