Dini bilgilerKurban derisi satılır mı? Kurbanın derisini, sakatatını veya etini satmak caiz mi? Diyanet İşleri Başkanlığı açıklaması

Kurban derisi satılır mı? Kurbanın derisini, sakatatını veya etini satmak caiz mi? Diyanet İşleri Başkanlığı açıklaması

Paylaş
Kurban derisi satılır mı? Kurbanın derisini, sakatatını veya etini satmak caiz mi? Diyanet İşleri Başkanlığı açıklaması

Kurban Bayramı dünya genelinde milyonlarca Müslüman tarafından kutlanıyor. 9 Temmuz Cumartesi günü başlayan Kurban Bayramı 12 Temmuz’da sona erecek. Bu süre içinde kurban kesim işlemleri devam ederken merak edilen konular arasında Kurban derisi satılır mı? Kurbanın derisini, sakatatını veya etini satmak caiz mi? soruları da yer aldı. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konuya dair açıklaması…

Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşların merak ettiği konulara göre açıklamalarda bulunuyor. Kurum, Kurban derisi satılır mı? Kurbanın derisini, sakatatını veya etini satmak caiz mi?  sorularına da resmi sitesinde yaptığı açıklama ile son noktayı koydu. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurban derisi açıklaması...

Haberin Devamı

Kurban derisi satılır mı Kurbanın derisini, sakatatını veya etini satmak caiz mi Diyanet İşleri Başkanlığı açıklaması

KURBANIN DERİSİNİ, SAKATATINI VEYA ETİNİ SATMAK CAİZ Mİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kurban ile ilgili açıklama şu şekilde:

“Kurbanın eti, —kısmen veya tamamen— sahibi ve ev halkı tarafından tüketilebileceği gibi, ister zengin, ister yoksul olsun başka kimselere de hediye ve sadaka olarak verilebilir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).

Ancak kurbanın et, sakatat, deri, yün ve süt gibi unsurlarının satılması caiz değildir (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 203). Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim kurbanın derisini satarsa, kurban kesmemiş gibidir.” (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, IX, 496) buyurmuştur. Bu sebeple kurbanın derisi ya da etinin satılması hâlinde alınan bedelin sadaka olarak verilmesi gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 165).”

Kurbanın derisi, bir yoksula veya hayır kurumuna bağışlanabileceği gibi, evde namazlık, kalbur ve benzeri ev eşyası yapılarak kullanılmasında da bir sakınca yoktur (Kâsânî, Bedâi‘ V, 81; Merğînânî, el-Hidâye, VII, 164).

Haberin Devamı

KURBAN İBADETİNİN MAHİYETİ VE HÜKMÜ NEDİR?

Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.
Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.
Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

Haberin Devamı