Ramazan ayında fitre ne zaman verilir? 2022 yılında fitre ne kadar? Fitre vermek zorunlu mu?
Ramazan ayında fitre vermek, vacip olan ibadetlerden biridir ve Ramazan orucunu tutmanın ve bayrama ulaşmanın şükrünü ifade eder. Peki, Ramazan ayında fitre ne zaman verilir? 2022 yılında fitre ne kadar? Fitre vermek zorunlu mu? İşte fitre, ya da halk arasında fıtır sadakası hakkında bilinmesi gerekenler…
Ramazan ayında fitre vermek, belirli şartları taşıyan Müslümanların yerine getirdiği bir ibadettir. Bu şartlar başında ise temel ihtiyaçlarının dışında nisab miktarı mala sahip olmak gelmektedir. Fitre ibadeti ile yoksulların ihtiyaçları karşılanırken, sevgi ve kardeşlik bağları pekişir. Fitre miktarı ise her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenir. İşte 2022 yılı fitre miktarı ve merak edilen diğer soruların yanıtları…
RAMAZAN AYINDA FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?
Ramazan ayında verilen fitre Ramazan Bayramı’nın birinci günü tan yerinin ağarmasıyla vâcip olmakla birlikte, fakirlerin bayram ihtiyaçlarını karşılamaları için Ramazan ayı içinde de verilebilir.
Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir sebeo olmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan'ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû', VI, 128).
2022 YILINDA FİTRE NE KADAR?
Fitre miktarı her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmektedir. Fitre belirlenirken bir kişinin bir günlük gıda ihtiyacı dikkate alınmaktadır ve Diyanet’in 2022 yılı için belirlediği fitre miktarı 40 TL’dir.
FİTRE VERMEK ZORUNLU MU?
Fitre mali olarak yapılan ibadetlerden biridir. Ramazan Bayramı’na erişen ve maddi açıdan durumu iyi olan Müslümanların kendileri ve küçük çocukları adına fitre verme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir
FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından fitre verilmeyecek kişiler şu şekilde listelenmiştir;
a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).
Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).
- 16 Ağustos Cuma Hutbesi 2024! Bugünün Cuma hutbesinin konusu nedir? Bu haftaki Cuma Hutbesi konusu ve metni, 16 Ağustos Cuma hutbesinin konusu açıklandı mı?
- Ya Fettah ne demek? Ya Fettah anlama gelir? Ya Fettah ne için ve nasıl okunur? Zikri nasıl yapılır?
- Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Hicri yılbaşı ve 2024 Aşure günü hangi tarihte?
- Komik ve eğlenceli Kurban Bayramı mesajları: Yüz güldüren, kahkaha attıran bayram mesajları
- ÖLMÜŞ BABAYA BAYRAM MESAJLARI 2024: Babasını kaybedenlere, şehit babalara en duygusal resimli bayram mesajları