Ramazan'da düğün yapılır mı? Evlilik için Ramazan ayının bitmesi beklenmeli mi?
Evlenmeyi planlayan çiftlerin pek çoğu on bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle ‘Ramazan'da düğün yapılır mı?’ ve ‘Evlilik için Ramazan ayının bitmesi beklenmeli mi?’ sorularına yanıt aramaya başladı. Bir yandan evlilikte acele edilmesi konusunda hadis-i şerifler bulunurken diğer yanda ibadetlerin en yoğun yapıldığı ay olan Ramazan’ın gelmesi kimi zaman kafa karışıklığına neden olabiliyor…
Ramazan ayı, gündüzleri oruç, geceleri ise teravih ve sahur ile geçiriliyor. Ancak evlilik hazırlığında olan bazı çiftler, iş ve yaşam şartları nedeniyle Ramazan’da düğün yapılıp yapılmayacağını, evlilik için Ramazan ayının bitmesinin beklenip beklenmeyeceğini araştırıyor. İslam dini hem sosyal hem de kültürel açıdan pek çok konuyu incelikleri ile ele almış din alimleri de insanlar için en hayırlı olacak tavsiyeleri vermişlerdir. İşte, Ramazan’da düğün konusuna ilişkin görüşler…
RAMAZAN’DA DÜĞÜN YAPILIR MI?
Öncelikle açık ve net olarak bildirmek gerekir ki, İslam dininde düğün yapmanın yasak olduğu hiçbir zaman dilimi yoktur. Bu nedenle de çiftler düğünlerini Ramazan ayı da dahil olmak üzere yapabilirler.
Bununla birlikte, Peygamber Efendimiz, hayırlı işlerde acele edilmesini buyurmuş, evliliği de hayırlı işler arasında sıralamıştır.
Diğer yandan düğünler, kültürel açıdan yeme-içme ve eğlencenin bol olduğu zamanlardır. Ramazan ayı ise gündüzleri oruç, akşamları teravih ve geceleri ise teheccüd ile sahurla geçirilen bir zaman dilimidir. Aynı zamanda bin ayda hayırlı olan Kadir gecesi de Ramazan ayı içerisinde idrak edilmektedir. Kadir gecesinin hangi gece olduğu bilinmediği için milyonlarca Müslüman Ramazan ayının her gecesini Kadir gecesi gibi düşünerek ibadet etmektedir.
Düğün ve Ramazan ayı konusu ele alındığında, çiftlerin Ramazan ayında düğün yapmasına bir yasak olmamakla birlikte, düğünlerin Ramazan ayının manevi havasına uygun bir şekilde düzenlenmesi tavsiyesinde bulunulmaktadır. Eğer böyle bir hassasiyete uygun davranılmasında zorluk yaşanacaksa, düğünün Ramazan ayının sonrasına ertelenmesi uygun görülmektedir.
EVLİLİK İÇİN RAMAZAN AYININ BİTMESİ BEKLENMELİ Mİ?
Yukarıda da bahsedildiği gibi evlilik için Ramazan ayının bitmesini beklemeye gerek yoktur, düğünle ilgili dini açıdan bir kısıtlama da bulunmamaktadır.
Yukarıda bahsedilen dini ve kültürel olguların bir arada uygun bir şekilde harmanlandığı bir evlilik ve düğün töreni eğer yapılabiliyorsa asla beklenmemelidir.
Diğer yandan dikkat edilmesi gereken bir konu da düğün telaşı içerisinde ibadetlerin aksatılmamasıdır. Zira oruç, beden ile yapılan ibadetler arasında yer almaktadır ve oruç tutmak kimi zaman zorlayıcı olabilmektedir.
Hali hazırda oruç ile daha hassas olan insan vücudunun düğün telaşı ve koşturması ile daha fazla yorulması ve yıpratılması uygun olmamakla birlikte, düğün nedeniyle ibadetlere ara verilmesi de hoş karşılanmamaktadır.
Zira farz olan ibadetlerin dini açıdan belirtilen zaruriyetler dışında aksatılması haramdır.
- 16 Ağustos Cuma Hutbesi 2024! Bugünün Cuma hutbesinin konusu nedir? Bu haftaki Cuma Hutbesi konusu ve metni, 16 Ağustos Cuma hutbesinin konusu açıklandı mı?
- Ya Fettah ne demek? Ya Fettah anlama gelir? Ya Fettah ne için ve nasıl okunur? Zikri nasıl yapılır?
- Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Hicri yılbaşı ve 2024 Aşure günü hangi tarihte?
- Komik ve eğlenceli Kurban Bayramı mesajları: Yüz güldüren, kahkaha attıran bayram mesajları
- ÖLMÜŞ BABAYA BAYRAM MESAJLARI 2024: Babasını kaybedenlere, şehit babalara en duygusal resimli bayram mesajları