Safer ayı uğursuz mu? Safer ayında belaların yağdığı doğru mu? Safer ayında yapılması gereken ibadetler nelerdir?
Safer ayı Hicri takvimin ikinci ayı ve Muharrem ayından sonra geliyor. Hicri yılbaşının kutlandığı aşurelerin pişirilip dağıtıldığı Muharrem ayının son günü 27 Ağustos Cumartesi günü idi. 28 Ağustos Pazar günü itibariyle de Safer ayı başladı. Ancak halk arasında Safer ayının uğursuz olduğu ve belaların gökten insanların üzerine yağdığına dair söylentiler bulunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konuya dair cevabını ve Safer ayında yapılması gereken ibadetleri haberimizde bir araya getirdik…
‘Safer ayı uğursuz mu?’ sorusu Muharrem ayının sona ermesinin ardından yeniden gündeme geldi. Konuya ilişkin açıklama ise en güvenilir kaynaklardan olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi sitesinde yayınlandı. İşte ‘Safer ayı uğursuz mu?’ ve ‘Safer ayında belaların yağdığı doğru mu?’ sorularının yanıtları ile Safer ayında yapılması gereken ibadetlere yönelik tavsiyeler…
2022 SAFER AYI NE ZAMAN?
Bu yıl 28 Ağustos Pazar günü itibariyle başlayan Safer ayı 26 Eylül Pazartesi günü sona erecek.
SAFER AYI UĞURSUZ MU? (DİYANET AÇIKLAMASI)
Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.) böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur (Buhari, Tıb, 19).
SAFER AYINDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER NELERDİR?
Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.
Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)
- 16 Ağustos Cuma Hutbesi 2024! Bugünün Cuma hutbesinin konusu nedir? Bu haftaki Cuma Hutbesi konusu ve metni, 16 Ağustos Cuma hutbesinin konusu açıklandı mı?
- Ya Fettah ne demek? Ya Fettah anlama gelir? Ya Fettah ne için ve nasıl okunur? Zikri nasıl yapılır?
- Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Hicri yılbaşı ve 2024 Aşure günü hangi tarihte?
- Komik ve eğlenceli Kurban Bayramı mesajları: Yüz güldüren, kahkaha attıran bayram mesajları
- ÖLMÜŞ BABAYA BAYRAM MESAJLARI 2024: Babasını kaybedenlere, şehit babalara en duygusal resimli bayram mesajları