Dini bilgilerŞefaat nedir? Şefaat ne demek TDK? Şefaat etmek ne demek?

Şefaat nedir? Şefaat ne demek TDK? Şefaat etmek ne demek?

Paylaş
Şefaat nedir? Şefaat ne demek TDK? Şefaat etmek ne demek?

Şefaat kelimesi sahip olduğu anlama göre son derece önemlidir. Çünkü İslam dininde sıkça geçen bu kelime af dileme anlamına gelir. Özel bir kimsenin Allah ile kul arasında yaptığı aracılık şefaat kelimesi ile nitelenir. İşte sizler için Şefaat nedir? Şefaat ne demek TDK? Şefaat etmek ne demek? İşte, tüm detaylar.

Dilimizin içerisinde yer alan çok sayıda kelime köken olarak Arapçadır. Şefaat kelimesi içinde bu durum geçerli olarak karşımıza çıkar. Çünkü bu kelimede Arapça bir kökene sahiptir. Ayrıca yaygın şekilde olan bir kullanıma sahip olduğu görülür.

Haberin Devamı

Şefaat nedir?

Şefaat sözcüğü bağışlanma konusunda karşımıza çıkar. Özellikle Allah'tan af dilemek için aracılık eden kişilerin yaptığını anlamaya yarar. Zaten şefaat eden kişiler için şefaatçi şeklinde bir tabirde bulunur. Yani Allah ve kul arasında yapılan bu aracılık ile o kişi veya kişiler için af dilenir.

Şefaat ne demek TDK?

Şefaat sözcüğü Arapça kökenli olarak dilimizde yer almaktadır. Anlamı önemlidir ve dini açıdan değeri vardır. Buna göre şefaat sözcüğü Allah ve kul arasında aracılık etmeyi ifade eder. Bu aracılık ile kişinin cennete girmesi için dua edilir. Tabi şefaat edecek kişinin özel birisi olması ve şefaat edinilenin ise bunu hak etmesi gerekir.

TDK'ya göre şefaat anlamı şöyle ifade edilir;

Haberin Devamı

- Bir kimsenin işlediği suçların bağışlanması veya arzu ettiği dileklerin yerine getirilmesi amacıyla o kişiyle Allah arasında yapılan aracılık.

Şefaat etmek ne demek?

Şefaat etmek bir kimsenin başka birisi için cennette girmesini sağlamak amacıyla Allah'a dua etmesi şeklinde tanımlanır. Tabi bunu herkes yapamaz. Yani şefaat edecek kişinin özel bir kişi olması lazımdır. Özellikle bu konuda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed örnek verilebilir. Onun şefaatçi olduğu kişiler için bağışlanma söz konusudur.

Şefaat edecek kişiler arasında Kuran'ı Kerim'i baştan sona ezberleyip hafız olanlarda yer almaktadır. Bunun yanında melekler içinde şefaat etme hakkı bulunmaktadır. Tabi en büyük şefaat edecek kişi Hz. Muhammed olarak bilinir. Allah'ın emirlerine riayet eden kişiler ve ahlaklı kul olanlar Hz. Muhammed'in şefaatinden yararlanabilirler.