Dini bilgilerTeşrik tekbiri ne zaman başlıyor 2022? Kurban Bayramı’nda okunan teşrik tekbiri ne zaman başlar ne zaman biter? Ne zaman ve nasıl okunur?

Teşrik tekbiri ne zaman başlıyor 2022? Kurban Bayramı’nda okunan teşrik tekbiri ne zaman başlar ne zaman biter? Ne zaman ve nasıl okunur?

Paylaş
Teşrik tekbiri ne zaman başlıyor 2022? Kurban Bayramı’nda okunan teşrik tekbiri ne zaman başlar ne zaman biter? Ne zaman ve nasıl okunur?

Teşrik tekbiri Kurban Bayramı’nın en önemli uygulamalarından biridir ve milyonlarca Müslüman bayram boyunca her vakit namazın ardından bu tekbiri okur. Toplamda 23 vakit okunan teşrik tekbirinin hükmü ise vaciptir. Peki, Kurban Bayramı’nda okunan teşrik tekbiri ne zaman başlar ne zaman biter? Nasıl okunur? İşte yanıtı…

Teşrik tekbiri “Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ ilâhe illallâhu vallâhu Ekber. Allâhu Ekber ve lillâhi’l-hamd” şeklinde okunur. Bu tekbirin okunması Hanefilerde kurban kessin kesmesin her Müslüman için vacip iken Şafii mezhebine mensup inananlarda sünnettir. İşte 2022 Kurban Bayramı teşrik tekbirinin başlama ve bitiş tarihleri…

Haberin Devamı

KURBAN BAYRAMI’NDA OKUNAN TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN BAŞLAR NE ZAMAN BİTER?

Kurban Bayramı’nda okunan teşrik tekbiri arife günü sabah namazı ile başlar, bayramın dördüncü günü ikindi namazı ile son bulur. Böylelikle 23 vakitte teşrik tekbiri okunmuş olur.

Teşrik tekbiri ne zaman başlıyor 2022 Kurban Bayramı’nda okunan teşrik tekbiri ne zaman başlar ne zaman biter Ne zaman ve nasıl okunur

TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN BAŞLIYOR 2022?

Yukarıda da bahsedildiği gibi teşrik tekbiri arife günü sabah namazı ile başlıyor. Bu yıl Kurban Bayramı 9 Temmuz Cumartesi günü başladığına göre, teşrik tekbirleri de 8 Temmuz Cuma günü sabah namazı ile başlıyor. 12 Temmuz Salı günü ikindi namazı ile de son buluyor.

TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN VE NASIL OKUNUR?

Teşrik tekbiri her vakit namazın ardından okunur. Tekbiri unutan kişi, konuşma gibi namaza aykırı bir davranışta bulunmadıkça veya camiden çıkmadıkça tekbir alabilir. Tekbirin farzdan sonra beklemeden, konuşmadan, selâmdan hemen sonra alınması gerekir ve bu menduptur. Eğer kişi selamdan sonra konuşur veya camiden çıkarsa artık tekbir almaz. Teşrîk tekbirlerini almak için abdest şart değildir.

Haberin Devamı

Teşrik tekbirleri günlerinde kılınmayan namazlar Teşrik günlerinde kaza edilirse, Teşrik tekbirlerini almak gerekir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilirse tekbir alınmaz

TEŞRİK TEKBİRİ TÜRKÇE OKUNUŞU

“Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ ilâhe illallâhu vallâhu Ekber. Allâhu Ekber ve lillâhi’l-hamd”

TEŞRİK TEKBİRİ ARAPÇA OKUNUŞU

اَللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ لاا اِلهَ اِلاَّ اللّه وَاللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْدُ

TEŞRİK TEKBİRİ TÜRKÇE ANLAMI

“Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilah yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur.”

Kur’ân-ı Kerîm’de teşrîk kelimesi geçmemekle birlikte bu tekbirlere ve teşrîk günlerine delâlet eden âyetler yer almaktadır. Rivayetlerin çoğunluğuna göre belli günlerde Allah’ın zikredilmesinin istendiği âyetlerde (Bakara 2/203) kastedilen günler teşrîk günleri, zikirden maksat teşrîk tekbirleridir. Bu tekbirler, Allah’ın konukları sayılan hacıların Kâbe’den yükselen tekbir ve zikirlerine bütün dünya müslümanlarının katılıp Allah’ın yüceliğini ilân etmelerini anlatır. Söz konusu âyetlerle ilgili çeşitli yorumlar bulunmakla birlikte İbn Abbas’ın, “Allah’ı sayılı günlerde zikredin” (Bakara 2/203) âyetindeki ‘sayılı günler’den kasıt Teşrik günleri, ‘Bilinen günlerde Allah’ın ismini zikretsinler’(Hac 22/28) âyetinde geçen “bilinen günler”i de zilhiccenin ilk on günü diye yorumladığı belirtilir.

Haberin Devamı