Tezkiye nedir? Tezkiye ne demek TDK? Tezkiye örnekleri...
Kötülüğü def etmek ile beraber günahlardan arınmak gibi anlamlar doğrultusunda tepkiye kelimesi ön plana çıkar. Aynı zamanda bu durum bir kişilik üzerinden bireyin sergilediği davranış şeklinde değerlendirilir. Peki Tezkiye nedir? Tezkiye ne demek TDK? İşte, merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okuyucuları için derledik.
Türkçede yerleşik olarak bulunan ve Arapça kökenli olan tezkiye sözcüğü, günlük hayatın pek kullanılan sözcükleri içerisinde yer almaz. Ancak taşıdığı anlam doğrultusunda günahlardan arınmak ya da kötü def etmek gibi yapıya sahiptir. Bu yapı doğrultusunda özellikle taşıdığı anlam ile birçok farklı ye ve kaynakta kullanılmıştır.
TEZKİYE NEDİR?
Genel olarak iki farklı biçimde ele alınmasıyla beraber tezkiye kelimesi Türkçe üzerinden karşılık bulur.
- Kötülüğü def etmek
- Günahlardan arınmak
Yukarıda verilen taşımış olduğu anlamları doğrultusunda dini açıdan karşılık bulduğunu ifade etmek gerekir. Bu bağlamda kişi günahlarından arınması ile beraber aynı zamanda kötülüğü def etmiş olur. Bu tür kişiler için ise tezkiye kelimesi kullanılır.
TEZKİYE NE DEMEK TDK?
Tezkere kelimesi Türk Dil Kurumu karşılığı olarak günahlardan arınmak içinde değerlendirilir. Aynı zamanda ikinci anlamı üzerinden ise kötülüğü def etmek olarak kullanılır. Yani dini açıdan bireyin kötülüğü yapmış olduğu sevaplar ya da davranışlar ile birlikte defnetmesi olarak değerlendirmek mümkün. Aynı şekilde yine doğru davranışlar ve doğru kararlar neticesinde, kişinin kendi hayatından günahları arındırması olarak ele alınır. Genel açıdan İslamiyet üzerinden taşımış olduğu bu anlamları doğrultusunda kullanılan bir sözcüktür. Daha çok Müslümanların ele aldığı ve kullandığı bir kelime olduğunu ifade etmek mümkün.
TEZKİYE ÖRNEKLERİ
Kelime anlamı itibariyle tezkiye sözcüğü günahlardan arınmak veya kötü def etmek olarak kullanılır. Öne çıkan bu anlamları doğrultusunda dini açıdan farklı örnekler ele almak ve kullanmak mümkün. Bu örnekler özellikle cümle üzerinden değerlendirilir.
‘’Ben bu adamı pek sevmiyorum, tezkiyesi bozuk.’’
Bu şekilde yukarıda verilen örnek cümle de olduğu gibi taşıdığı anlam ile beraber amaca uygun kullanılabilir. Verilen bu örnekte kişinin günahlarını arındırmak için öne çıkaracağı bir karaktere sahip olmadığını ifade eder. Aynı zamanda kötülüğü def etmemesi ile beraber kötülüğün kendisi şeklinde anlatılır.
- 16 Ağustos Cuma Hutbesi 2024! Bugünün Cuma hutbesinin konusu nedir? Bu haftaki Cuma Hutbesi konusu ve metni, 16 Ağustos Cuma hutbesinin konusu açıklandı mı?
- Ya Fettah ne demek? Ya Fettah anlama gelir? Ya Fettah ne için ve nasıl okunur? Zikri nasıl yapılır?
- Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Hicri yılbaşı ve 2024 Aşure günü hangi tarihte?
- Komik ve eğlenceli Kurban Bayramı mesajları: Yüz güldüren, kahkaha attıran bayram mesajları
- ÖLMÜŞ BABAYA BAYRAM MESAJLARI 2024: Babasını kaybedenlere, şehit babalara en duygusal resimli bayram mesajları